Olivier Vandecasteele en zijn moeder ontvangen door koning Filip

© Belga
30/05/2023

De vrijdag naar België teruggekeerde Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten heeft gezeten in een Iraanse cel, is dinsdagnamiddag samen met zijn moeder ontvangen door koning Filip in het Kasteel van Laken.

Olivier Vandecasteele en zijn moeder kwamen de oprijlaan van het kasteel van Laken opgereden met een half uur vertraging . Ze stonden immers eerst aan het verkeerde koninklijk paleis, dat van Brussel. Vandecasteeles moeder zat aan het stuur.

Vrijdagavond is Olivier Vandecasteele geland op de luchthaven van Melsbroek. In het legervliegtuig dat hem van Oman naar Brussel bracht belde koning Filip hem al. Het weekend bracht Vandecasteele door met zijn familie.

Vandecasteele kreeg dinsdagnamiddag de kans om zijn verhaal te doen in het Koninklijk Paleis. Het onderhoud met de vorst duurde anderhalf uur. Koning Filip had Vandecasteele uitgenodigd omdat hij zijn steun wou uitspreken aan Vandecasteele zelf, nu hem een herstel wacht na de maandenlange opsluiting. Verder wenste de koning zijn waardering uit te spreken aan de familie voor de manier waarop die met de situatie is omgegaan, klinkt het bij het Paleis.

Het staatshoofd heeft zich tijdens het wekelijks overleg met premier Alexander De Croo gedurende die 455 dagen regelmatig geïnformeerd over de situatie van Vandecasteele. Of koning Filip uiteindelijk een rol gespeeld heeft bij de vrijlating en zo ja welke rol, is onduidelijk.

De overdracht van Vandecasteele aan een Belgische delegatie gebeurde vrijdagochtend in Oman, in ruil voor de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi. Eerder belde koning Filip de sultan van Oman om hem te bedanken voor de rol die hij gespeeld heeft om de situatie op te lossen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni