Brusselse kleuter Yasmine uit Syrië, vier jaar oud, terug bij haar moeder

| De Brusselse kleuter Yasmine is terug bij haar moeder in België, nadat haar vader, een Syriëstrijder, haar had ontvoerd. Maar wat met de kinderen wiens moeder ook in Syrië zit?

Oma's vragen om kleinkinderen én dochters uit Syrië terug te halen

TD
© BRUZZ
30/01/2019

Elf oma's schreven een brief naar minister Maggie De Block (Open VLD) om hun dochters en hun kleinkinderen terug naar België te halen. Enkele kinderpsychologen steunen de oproep. “Het moment van de scheiding waarbij een moeder haar baby, peuter of kleuter zal moeten afgeven, wetende dat ze die waarschijnlijk niet meer zal terugzien, wordt een onherstelbaar psychologisch drama," schrijven ze.

In Koerdische gevangeniskampen, vlak bij de Syrische grens, zitten momenteel 26 kinderen van Belgische moeders vast. De kinderen van die Syriëstrijders zouden terug kunnen keren naar België, maar de regering weigert de moeders ook te repatriëren.

Nu schrijven de moeders van die Syriëstrijders minisiter voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) aan om de vrouwen wél terug te halen naar België. De vrouwen krijgen de steun van enkele kinderpsychologen, onder wie Gerrit Loots van de VUB.

"Hen nu samen met de moeders terughalen, is onze beste optie. Alle andere keuzes zijn gevaarlijker. Als we hen nu terughalen, kan er nog sprake zijn van herstel, door de rechtspraak. Dan kan je opnieuw samenleven en kunnen we de oorlog echt achter ons laten," zei hij in een eerder interview met BRUZZ.

De Block van haar kant wijst er in de krant De Morgen op dat de regering de kinderen niet wil straffen voor de daders van hun ouders. Maar de ouders moeten wel boeten. "We vinden dat we niet verplicht kunnen worden hen terug te halen. Onze solidariteit kent grenzen," zegt ze in de krant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Syriëstrijders , Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni