Het nieuwe College van burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen van Brussel-Stad

| Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad.

Close radicaal tegen splitsing sociale zekerheid

SN
© BRUZZ
13/07/2019

“Moeten Brusselse ziekenhuizen dan andere facturen beginnen sturen naar Vlamingen, Brusselaars en Walen?” Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad is tegen confederalisme als dat de splitsing van de sociale zekerheid inhoudt.

Soms is bevoegdheden splitsen inderdaad beter, geeft Brussels burgemeester Philippe Close toe in De Tijd. “Brussel is een aangenamere stad geworden sinds het zelf over zijn mobiliteitsbeleid kan beslissen. De bevoegdheidsverdeling is nog niet voor alles perfect en we zijn nog niet aan onze laatste staatshervorming toe,” zegt de PS’er.

Maar aan de sociale zekerheid wil Close niet raken. “Dat is onze rode lijn. Als we die opgeven, heeft België geen belang meer. Dit land blijft niet aaneenhangen door de Rode Duivels, daar is meer voor nodig.”

Ziekenhuisfacturen

Bovendien is een splitsing niet haalbaar, meent de burgemeester. “Wat gaan we met Brussel doen? Moet een Brussels ziekenhuis andere facturen beginnen te versturen naargelang het over een Vlaming, Brusselaar of Waal gaat?”

“Veel mensen werken in Brussel, maar betalen belastingen in Vlaanderen. Dat is geen probleem. We worden daarvoor financieel gecompenseerd,” zegt Close. Maar het confederalisme, waar vooral N-VA op aanstuurt, zet heel dat model op de helling, meent hij.

"Als burgemeester ben ik verplicht om een oplossing te zoeken voor het Maximiliaanpark. Maar dat is bijzonder complex"

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel

Philippe Close, lijsttrekker voor PS in Brussel-Stad

Close is ook niet mals voor de samenwerking met Theo Francken (N-VA), voormalig federaal staatssecretaris van Asiel en Migratie. “Francken heeft de boel laten verrotten door het aantal asielaanvragen te beperken. Ik heb dat probleem samen met Franckens opvolgster Maggie De Block (Open VLD) opgelost. Zij behoort niet tot mijn partij en mijn partij maakt geen deel uit van de federale regering.”

Wat de heisa rond het Maximiliaanpark betreft en de migranten die daar blijven terugkeren, betoogt Close dat een gemakkelijke uitweg niet bestaat. “Ik ben het als burgemeester aan 2.000 buurtbewoners verplicht om een oplossing te zoeken. Maar het is een bijzonder complex probleem. Als je de mensen daar weghaalt, duiken ze ergens anders op.”

'Vlaanderen is een model'

De PS-politicus is verder verbaasd over de opgang van extreem-rechts. “Vlaanderen is een model in Europa. Er is bijna geen werkloosheid, er zijn veel hightechondernemingen en op cultureel vlak zijn er tal van interessante initiatieven. Toch kiest een deel van de kiezers voor het Vlaams Belang, voor een répli sur soi, het terugplooien op zichzelf. Die evolutie baart me zorgen.”

Of extreem-rechts een kans maakt, heeft veel te maken met hoe de partijen zich opstellen, meent Close. “De PS is er altijd in geslaagd dicht bij de mensen te blijven staan. Ik ben maar burgemeester kunnen worden omdat ik dag en nacht contact heb met onze basis.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Philippe Close, confederalisme, sociale zekerheid, Theo Francken, Maggie De Block, Maximiliaanpark, regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni