Ombudsman Brussels Airport: 'Verplicht mondmasker op luchthavens'

Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19) Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19)
© PhotoNews
© PhotoNews

Daags voor de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad heeft de ombudsman van Brussels Airport een brief gericht aan premier Sophie Wilmès (MR), waarin wordt aanbevolen te verduidelijken dat het dragen van een mondmasker verplicht is in alle Belgische luchthavens.

De CEO van de luchthaven van Zaventem, via uitbater Brussels Airport Company, is tot dusver van mening dat het dragen van een mondmasker niet mag worden opgelegd. "Zijn verdediging steunt op het feit dat hij volgens hem geen transport beheert en dat 'zijn' luchthaven niet wordt georganiseerd door een overheidsinstantie. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen om mondmaskers op te leggen, te verdelen en te betalen en niet aan hem", schrijft Philippe Touwaide.

Andere interpretatie

De federale ombudsman is van oordeel dat het tegenovergestelde moet gelden. Het luchtvervoer wordt wel degelijk beheerd door een overheidsinstantie, in casu de Algemene Directie Luchtvervoer van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Bovendien beheert de naamloze vennootschap Brussels Airport de nationale luchthaven namens een overheidsinstantie via haar luchthavenlicentie die ze sinds 2004 bezit en die op elk moment kan worden opgezegd wegens mogelijke fout van de licentiehouder.

Touwaide baseert zijn redenering op het ministerieel besluit van 30 april. Dat verplicht "elke burger vanaf 12 jaar de mond en de neus te bedekken met een masker of ieder ander stoffen alternatief vanaf de binnenkomst in het station, op het perron of een halte van bus, (pre)metro, tram, trein of elk ander vervoermiddel georganiseerd door een overheidsinstantie."

'Luchthaven is geen openbaar vervoer'

In zijn ogen is iedereen het erover eens dat reizen naar het buitenland en de gelieerde vervoerswijzen de belangrijkste vectoren waren voor de verspreiding van COVID-19. Momenteel wordt er geen gezondheidscontrole uitgevoerd bij het uitstappen van passagiers op Brussels Airport, ze worden aanbevolen om zich veertien dagen in quarantaine te houden, maar zonder temperatuur te meten of hun identiteit op te schrijven. "Deze maatregel heeft dus geen effect, want zodra de passagier thuiskomt is er geen controle meer."

"In alle onafhankelijkheid, neutraliteit en zonder belangenconflict zou ik u als federale ombudsman van de luchthaven willen aanraden om tijdens de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 6 mei het dragen van een mondmasker verplicht te maken op alle Belgische luchthavens. Deze evidente en logische maatregel zal toelaten de verspreiding van het virus te beperken", besluit hij.

Volgens de kabinetschef van de minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet een luchthaven niet worden beschouwd als openbaar vervoer. Hij vindt ook niet dat dit een zaak is die tot de bevoegdheden van de federale ombudsman behoort. Hij benadrukt wel dat Bellot de zaak van nabij opvolgt op Belgisch niveau, maar ook op het Europese en internationale niveau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?