Etterbeek verplicht mondmaskers op handelsassen en aan schoolpoort

Om besmetting met het coronavirus te vermijden, dragen hel wat Brusselaars een mondmasker Om besmetting met het coronavirus te vermijden, dragen hel wat Brusselaars een mondmasker
© PhotoNews
© PhotoNews

De gemeente Etterbeek wacht niet op een nieuwe veiligheidsraad om nieuwe coronamaatregelen aan te kondigen. Op plaatsen waar afstand houden niet altijd mogelijk is, verplicht de gemeente het dragen van mondmaskers. De politie zal de naleving van de nieuwe maatregel controleren, maar wie geen mondmasker draagt, wordt niet beboet. "Dit is een preventieve maatregel. Het doel is niet om mensen naar de gevangenis te sturen."

Vanaf vandaag moet iedereen die het openbaar vervoer neemt en ouder is dan twaalf jaar een mondmasker dragen. Dat had de Nationale Veiligheidsraad al op 24 april beslist. Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) gaat nu al een stap verder met een nieuwe politieordonnantie. Die zal het dragen van een mondmasker ook op straat verplichten op plaatsen waar social distancing niet mogelijk is.

Concreet wordt een mondmasker verplicht in de Tongerenstraat, vlakbij het Jubelpark, en op de Waversesteenweg in de Jachtwijk. Het gaat om twee straten met verschillende Etterbeekse handelszaken. De maatregel gaat dan ook in vanaf 11 mei, de dag waarop de winkels opnieuw open mogen. Daarnaast wordt een mondmasker - of een sjaal die mond en neus bedekt - verplicht in de buurt van schoolpoorten.

Politie controleert, maar beboet niet

De gemeente Etterbeek zal de burger op de hoogte brengen van de nieuwe maatregel via haar verschillende informatiekanalen, waaronder de website van de gemeente. "Waar het mondmasker verplicht wordt, zullen we ook affiches ophangen en we zullen de handelaars vragen om hetzelfde te doen", licht Philippe Verheyen, de woordvoerder van burgemeester De Wolf, toe.

"De politie zal de naleving van die maatregel controleren, maar we voorzien geen boetes. Dit is een preventieve maatregel. Het doel is niet om mensen naar de gevangenis te sturen", aldus Verheyen nog. "Wie toch geen masker draagt, zal gevraagd worden om dat toch te doen of later terug te komen met een mondmasker."

'Doordachte beslissing'

“Wij hebben lang en grondig nagedacht over deze maatregel”, zegt burgemeester De Wolf. Met zijn beslissing rijst opnieuw de vraag of de coronamaatregelen niet beter gecoördineerd moeten worden tussen de gemeenten. Het antwoord daarop laat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) voorlopig nog in het midden.

“Deze maatregel treedt pas volgende week maandag in werking”, zegt Vervoorts woordvoerder Zeynep Balci. “Daarvoor moet er nog een Nationale en een Gewestelijke Veiligheidsraad bijeenkomen. Laten we de beslissingen van die twee instanties afwachten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?