Mensen dragen mondmaskers uit vrees voor besmettingmet het coronavirus (Covid-19) in Brussel
© PhotoNews | Mensen dragen mondmaskers uit vrees voor besmettingmet het coronavirus (Covid-19) in Brussel-centrum.

Overzicht: deze Brusselse gemeenten bestellen zelf mondmaskers

ADD
© BRUZZ
21/04/2020

Nu de discussies over een exit-scenario traag maar gestaag op gang komen, laait ook in Brussel het debat over mondmaskers op. Minister-president Rudi Vervoort (PS) denkt na over een gecoördineerde bestelling van mondmaskers voor heel Brussel, maar de meeste gemeenten wachten niet langer af. Tijd voor een overzicht.

Om te voorkomen dat elke gemeente cavalier seul speelt, onderzoekt de Brusselse regering of het geen gecentraliseerde bestelling van mondmaskers kan plaatsen voor alle Brusselaars. Maar intussen hebben heel wat gemeenten zelf het heft in eigen handen genomen.

"Als de federale overheid er niet in slaagt om voor iedereen maskers te voorzien, dan doen wij het," laat burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej (PS) weten. "Het doel is om elke inwoner van de gemeente een mondmasker te kunnen aanbieden."

Hetzelfde geluid in Oudergem: ze willen er niet wachten op gewestelijke of federale maatregelen. Vorige week liet burgemeester Didier Gosuin (Défi) weten dat elke inwoner van zijn gemeente "voor 3 mei over een mondmasker zou moeten beschikken".

In Sint-Joost begint vandaag de verdeling van zo'n 30.000 herbruikbare mondmaskers. De gemeente telt zo'n 27.000 inwoners, dat is dus zeker een herbruikbaar masker per persoon. Dat geldt ook voor Sint-Agatha-Berchem: "Onze gemeente (met veel rusthuizen, red.) is heel hard getroffen door het virus. Wij konden onmogelijk bij de pakken blijven zitten en hebben vanochtend de beslissing genomen om 20.000 maskers te bestellen," zegt Joël Riguelle (CDH). "Als je daar alle maskers die vrijwillig worden gemaakt bij telt, kom je aan minstens een per persoon."

De gemeenten Etterbeek en Evere mikken zelfs op twee mondmaskers per inwoner, en in Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe moet ook iedereen komende dagen of weken ook over een mondmasker beschikken.

'Nog niet alles duidelijk'

Daarnaast zijn er gemeenten waar het simpelweg niet haalbaar is om voor alle inwoners een mondmasker te voorzien. "De gemeente Anderlecht telt zo'n 120.000 inwoners. Een à twee maskers voorzien voor elke inwoner is zo goed als onmogelijk," laat burgemeester Fabrice Cumps (PS) optekenen in La Capitale. "Daarom gaan we focussen op de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen, het zorgpersoneel en alle andere risicogroepen."

Hetzelfde verhaal bij de Stad Brussel en bij enkele andere gemeenten met een groot aantal inwoners als Schaarbeek. In Jette werken ze zelfs aan een speciale 'covid-19' editie van Jette Info, het gemeentelijk blad, met handleidingen en tips om zelf een mondmasker te maken.

Ook de gemeenten Vorst, Ukkel en Elsene trachten op alle mogelijke manieren mondmaskers te produceren, al is het niet altijd even duidelijk hoeveel het er zullen zijn en waar ze zullen terechtkomen. "Ook wij zijn van plan om officieel goedgekeurde maskers te bestellen," klinkt het bij burgemeester Boris Dilliès (MR) in Ukkel. "Maar hoe ze verder verdeeld zullen worden moet nog blijken."

'Wachten op richtlijnen'

Niet alle gemeenten gaan al even voortvarend te werk. In Sint-Gillis wil men wel degelijk de algemene richtlijnen vanuit de federale of Brusselse overheid afwachten.

Ook in Ganshoren kijken ze nog even de kat uit de boom. "Er zijn mondmaskers gemaakt door vrijwilligers, voornamelijk voor de politiediensten en rusthuismedewerkers," stelt Marina Dehing (ProGanshoren), schepen bevoegd voor gezondheid, in La Capitale. "Donderdag nemen we bijkomende beslissingen."

In Molenbeek benadrukt de woordvoerder van burgemeester Moureaux (PS) dat het eerst en vooral de rol is van het Gewest om de gemeenten van mondmaskers te voorzien. "Maar als er eind deze week geen klaarheid wordt geschept, zullen ook wij de privémarkt moeten afspeuren op zoek naar eigen mondmaskers."

In Watermaal-Bosvoorde tenslotte rekenen ze momenteel vooral op de solidariteit van de bewoners zelf. Burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) maakt zich sterk dat de 250 vrijwillers die zich sinds een aantal weken inzetten om herbruikbare maskers te maken momenteel voldoende produceren om aan de meest nijpende gevallen tegemoet te komen.

'Vertrouwen herstellen'

"Het vertrouwen van de burgers moet worden hersteld, en dit houdt ook in dat er middelen moeten worden geboden om de burgers te beschermen wanneer zij het openbaar vervoer nemen of naar hun werk gaan bijvoorbeeld," reageert Zeynep Balci, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Op het niveau van het Gewest wordt de mogelijkheid overwogen om een gecentraliseerde bestelling van maskers te plaatsen, benadrukt Balci. "Indien nodig pleegt het Gewest overleg met de gemeenten. Het doel is natuurlijk om het risico van ongelijkheid te vermijden en alle inwoners van Brussel de mogelijkheid te geven om toegang te krijgen tot een minimumbeschermingssysteem tegen het virus."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, mondmaskers, burgemeesters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni