Vrouw met mondmasker ter bescherming tegen Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus
© PhotoNews | Vrouw met mondmasker ter bescherming tegen Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Brusselse regering wil zelf mondmaskers aankopen

TDN
© BRUZZ - Belga
21/04/2020

Om te voorkomen dat elke gemeente cavalier seul speelt, onderzoekt de Brusselse regering of het geen gecentraliseerde bestelling van mondmaskers kan plaatsen voor alle Brusselaars. Volgens het Gewest is de verspreiding van mondmaskers cruciaal in de progressieve afbouw van de coronamaatregelen.

De gemeenten Oudergem, Sint-Joos-ten-Node en Sint-Lambrechts-Woluwe wachtten niet op federale richtlijnen en startten intussen met behulp van vrijwilligers zelf al met de productie van mondmaskers. Die zullen ze verdelen onder hun inwoners. Andere gemeenten bereiden zich voor om maskers te bestellen voor minstens een deel van hun inwoners.

Federale filters

Onder anderen Ukkels burgemeester Boris Dilliès (MR) hekelde die werkwijze en vond dat zijn collega-burgemeesters richtlijnen van het Gewest moeten afwachten. De Brusselse regering pleit ook voor overleg, om te voorkomen dat bepaalde gemeenten de volledige voorraad uitputten en andere zonder mondmaskers komen te staan.

Volgens de overkoepelende vereniging van Brusselse gemeenten Brulocalis was er even sprake van een gecentraliseerde aankoop door de federale overheid, maar die is enkel bereid de filters voor haar rekening te nemen. Daarop maakte minister-president Rudi Vervoort (PS) bekend zelf te onderzoeken of de Brusselse regering de mondmaskers kon leveren.

Consortium produceert al

Intussen startte een consortium rond de beschutte werkplaats Travie, het circulaire studiebureau EcoRes en het modehuis MAD met de productie van mondmaskers. De Brusselse regering steunt dat project. Met behulp van zo'n 2.000 vrijwilligers knutselden ze op twee weken tijd 100.000 mondmaskers in elkaar, waarvan er 80.000 verdeeld werden aan de Brusselse zorgcentra.

Het consortium zoekt via zijn website naar nieuwe vrijwilligers om nog eens een batch van 100.000 maskers te produceren, ditmaal voor daklozen, thuisverplegers en ondersteunende diensten. De komende weken willen de drie organisaties de productie opdrijven om uiteindelijk op 300.000 zelfgemaakte mondmaskers uit te komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, mondmaskers, Brulocalis, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie