Vrouw met mondmasker ter bescherming tegen Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus

| Vrouw met mondmasker ter bescherming tegen Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Vijf Brusselse burgemeesters raden inwoners mondmaskers aan

TDN
© BRUZZ
09/04/2020

In het kielzog van burgemeester Olivier Maingain (Défi) van Sint-Lambrechts-Woluwe geven ook de burgervaders van Sint-Joost-ten-Node, Oudergem, Vorst en Elsene hun inwoners het advies mondmaskers te dragen wanneer ze hun huis verlaten.

Aanvullend op de federale maatregelen, drukken de vijf burgemeesters hun inwoners op het hart om een mondmasker te dragen of een sjaal voor je mond te doen. Dat schrijft de krant La Capitale donderdag.

Gemeentelijke productie

Maingain gaf de eerste aanzet. Het schepencollege zet een soort uitwisselingsbeurs op. Wie stof heeft, kan dat brengen bij het gemeenschappelijk depot. Daar zullen de toekomstige maskers gewassen en uitgedeeld worden aan naaisters. De inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe kunnen nadien tegen een kleine vergoeding hun mondmasker komen ophalen.

In Sint-Joost zal de gemeente 30.000 herbruikbare mondmaskers produceren en verdelen onder de bewoners. Ook in Elsene staat een gelijkaardig project op til, zegt burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). "We proberen onze handen te leggen op wat we kunnen. We verzamelden een voorraad stoffen waarmee onze kleermakers aan de slag kunnen."

Maskerautomaten

Doulkeridis pleit voor overleg tussen de negentien burgemeesters, want wil niet dat gemeenten uit de voorraad putten die bestemd is voor het medisch personeel. Zijn partijgenoot Stéphane Roberti, burgemeester in Vorst, deelt die mening. "Ik ben zelfs voorstander van het verplicht dragen van het mondmasker. Maar dan moeten er wel voldoende zijn."

En daar knelt het schoentje, beseft ook Oudergems burgervader Didier Gosuin (Défi). Ook hij beveelt het dragen van mondmaskers aan. "Iedereen zou optimaal beschermd moeten kunnen worden. We zouden de maskers al moeten hebben. Er wordt terecht voorrang gegeven aan personeel in de vuurlinie. Maar kijk naar Slovakije. Daar hebben ze al maskerautomaten", foetert Gosuin.

Wachten op federale richtlijnen

De twaalf andere burgemeesters hameren op het belang van uniformiteit en duidelijkheid om deze coronacrisis aan te pakken. "Wij volgen de aanbevelingen van de overheid, het crisiscentrum en de experts", klinkt het nagenoeg unisono.

Boris Dilliès (MR) en Benoît Cerexhe (CDH), de respectieve burgemeesters van Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe, hekelen dat hun vijf collega's cavalier seul spelen. "Dergelijke aanbeveling moet er komen na overleg met de 19 burgemeesters."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Oudergem , Sint-Joost-ten-Node , Sint-Lambrechts-Woluwe , Vorst , Samenleving , mondmasker coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni