Mensen dragen mondmaskers uit vrees voor besmettingmet het coronavirus (Covid-19) in Brussel
© PhotoNews | Emir Kir maakt zich sterk dat er binnenkort voor iedereen in zijn gemeente een mondmasker is.

Sint-Joost verdeelt vanaf dinsdag herbruikbare mondmaskers aan huis

EC, JP
© Belga - BRUZZ
08/04/2020
Updated: 17/04/2020 14.30u

Naast de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat Sint-Joost-ten-Node ook herbruikbare mondmaskers verspreiden onder haar inwoners. De verdeling aan huis begint vanaf dinsdag. Dat zegt burgemeester Emir Kir.

Dit is volgens hem een aanvulling op andere maatregelen, zoals het wassen van de handen en fysieke afstand bewaren. "We weten dat er nog geen wetenschappelijke eensgezindheid bestaat over het algemeen gebruik van maskers. Maar op deze manier willen we de pandemie bestrijden en ons voorbereiden op een langzame opheffing van de lockdown."

"Als het dragen van maskers helpt om de verspreiding van het virus te verminderen, moet het worden veralgemeend," benadrukt Kir. "Ons doel is om elke inwoner te voorzien van een masker dat voldoet aan de normen."

De gemeente kondigt nu aan dat de verdeling vanaf dinsdag begint. "De stoffen maskers zullen bij elke inwoner thuis worden uitgedeeld door de gemeentelijke ambtenaren. Zij zullen per zone werken om de distributie te harmoniseren over heel het gemeentelijk grondgebied", zegt burgemeester Kir. "Ons doel is om de gehele bevolking uit te rusten in 15 dagen."

Gebruikshandleiding

Er zijn aangepaste maskers voorzien voor de kinderen en elk masker wordt geleverd met een gebruiks- en onderhoudshandleiding. De senioren zullen voorrang krijgen in de verdeelronde, klinkt het nog.

Kir benadrukt dat het uitdelen van mondmaskers niet betekent dat het zorgpersoneel zonder komt te zitten. Bijna 30.000 stofmaskers die voldoen aan de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid zullen worden gemaakt met behulp van onder andere het OCMW, La Maison de la Famille, de Guy Cudell-school en de gemeente zelf.

Eerder liet de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain (Défi) al weten dat hij ook in zijn gemeente graag zou zien dat mensen een mondmasker dragen als ze naar buiten gaan. "Ik verplicht niemand ertoe, maar beveel het wel warm aan," klonk het toen. Ook in Sint-Joost-ten-Node wordt het dragen van de mondmaskers niet verplicht, maar aanbevolen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie