Onbewoonde woonboot gezonken in Anderlecht

© Filharmoniker via Wikimedia, CC BY-SA 4.0
| De Vaartdijk in Anderlecht (archiefbeeld)
© Filharmoniker via Wikimedia, CC BY-SA 4.0
| De Vaartdijk in Anderlecht (archiefbeeld)

Aan de Vaartdijk in Anderlecht is in de nacht van dinsdag op woensdag een rijn-aak gezonken. Het schip was omgebouwd tot woonboot maar werd niet langer bewoond en maakte water. De brandweer probeerde nog om het schip te redden maar dat bleek zinloos. Volgens de brandweer vielen er geen gewonden.

De hulpdiensten werden omstreeks 1 uur verwittigd dat de rijnaak aan het zinken was. De brandweer ging meteen met verschillende ploegen ter plaatse en zette duikers in, maar omdat het schip te dicht bij de kade lag konden die het gat in de romp niet dichten.

De brandweer zette daarop vijf pompen in om het water uit het schip te pompen, maar al snel bleek dat ook dat onbegonnen werk was.

"Het schip was veertig meter lang op vijf meter breed en er stond al anderhalve meter water in het ruim," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Bovendien begon het ook olie te lekken. In overleg met de havenautoriteiten is dan beslist om het pompen te stoppen."

Weggesleept en gesloopt

Het schip ligt nu in een ondiep gedeelte van het kanaal, en zal door de eigenaar weggesleept worden om vervolgens gesloopt te worden.

"Het was sowieso al de bedoeling om het schip, dat uit 1912 dateert en in erbarmelijke staat was, te slopen, maar de eigenaar moest het meubilair nog van boord halen," aldus nog de brandweerwoordvoerder.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?