Simulatiebeeld van het gebouw gezien vanaf de Brusselse kanaaloever

| Een uitgestrekt gebied rond het Kanaal maakte deel uit van de Ontwikkelingszone 2014 - 2020.

Ondernemers lopen tot honderdduizenden euro’s mis door vertraging extra subsidies

Jasmijn Post
© BRUZZ
13/05/2022

Omdat nog niet bekend is welke gebieden in Brussel als ontwikkelingszone bestempeld worden, dreigen Brusselse ondernemers tien- tot honderdduizenden euro's mis te lopen. Die zones hadden al bepaald moeten zijn, maar de gesprekken tussen het Brussels Gewest en de Europese Commissie hebben vertraging opgelopen.

De regionale steunkaart van de Europese Commissie legt vast in welke geografische gebieden ondernemingen regionale steun ontvangen. Tussen 2014 en 2020 lagen die prioritaire zones in Brussel rond het kanaal: denk aan delen van Haren, de haven van Brussel, Thurn & Taxis, een stuk van Brussel Stad, een deel van Anderlecht rond het Erasmusziekenhuis en de volledige gemeente Vorst.

Ondernemers in deze zones konden de afgelopen zes jaar kans hun subsidie verdubbelen. Stel, een ondernemer krijgt buiten een ontwikkelingszone 15 procent van zijn kosten vergoed door gewestsubsidies, dan wordt dat binnen een ontwikkelingszone 30 procent. Die subsidies dienen voor investeringskosten, bijvoorbeeld voor de aankoop van vastgoed.

Kans verkeken

De nieuwe ontwikkelingszones hadden voor 1 januari 2022 goedgekeurd moeten zijn, maar zijn bijna een half jaar later nog niet bekend.

Dat is een probleem omdat je de extra subsidies pas krijgt als het gebied waarin de onderneming zich bevindt, al als ontwikkelingszone is aangeduid. Gesteld dat je de aanvraag hebt gedaan en later wordt het gebied als ontwikkelingszone ingekleurd, dan heb je je kans op extra subsidies verkeken.

Veel ondernemingen kunnen wel nog even wachten met de aanvraag. Maar niet alle ondernemers kunnen dat.

"Ik heb industriële ondernemingen als klant die recht zouden kunnen hebben op een subsidie, maar die nu mislopen," zegt een medewerker van een bank, die liever anoniem blijft. Het verschil kan tot 200.000 euro bedragen, legt hij uit: "Het hoogste wat een bedrijf kan krijgen aan subsidies buiten de zones is 300.000 euro. Maar binnen de zone is dat 500.000 euro."

Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek in de Brusselse Hoofdstedelijke regering

| Het kabinet van Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie, moest opnieuw rond de tafel met de Europese Commissie om een akkoord te vinden over de Regionale Steunkaart 2022-2027.

'Opnieuw onderhandelen'

"We hadden een kleine wijziging gevraagd die niet is geaccepteerd," legt de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) uit. "Gemeentes met meer dan 100.000 inwoners mag je opsplitsen, kleinere niet (zoals Vorst in de periode 2014 - 2020). Eerder had de commissie al wel eens een uitzondering gemaakt, deze keer niet."

Dat betekent dat het Gewest opnieuw met de Europese Commissie rond de tafel moest zitten om te onderhandelen over de zones op de steunkaart. Inmiddels is er een akkoord gevonden en is het dossier ingediend. "Als alles goed gaat, zijn de zones voor nieuwe zones over twee maanden bekend," zegt woordvoerder Nicolas Roelens.

"De administratie probeert binnen de mate van het mogelijke een oplossing te zoeken. Sommige projecten kunnen wachten, anderen niet. Daar proberen we rekening mee te houden", zegt Roelens, die beklemtoont dat het om een kleine minderheid van de bedrijven gaat, die niet enkele maanden kunnen wachten met de subsisidie-aanvraag.

De vertraging heeft ook een impact op de andere gewesten, omdat Vlaanderen, Wallonië en Brussel de regionale steunkaart gezamenlijk indienen bij de Europese Commissie. "Het is een beetje een vervelende situatie," zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) daarover al in februari. "Maar in Vlaanderen hebben we ons akkoord al. Het is wachten op de anderen, maar het ziet ernaar uit dat het binnen afzienbare tijd toch in orde komt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, ontwikkelingszone, Europese Commissie, belgische steunkaart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni