Onderzoek naar beweerd politiegeweld bij BLM-betoging geseponeerd

© Belga
08/06/2021

Een opsporingsonderzoek naar beweerd politiegeweld dat zou hebben plaatsgevonden in de marge van de BLM-betoging, in juni 2020, is door het Brusselse parket zonder gevolg geklasseerd. Dat meldt de RTBF en het nieuws wordt bevestigd door het parket en de advocaat van het beweerde slachtoffer. "We gaan nu bijna om gerechtigheid moeten smeken, terwijl die in een rechtsstaat vanzelfsprekend zou moeten zijn."

Het beweerde slachtoffer, de 19-jarige Mounaïme, had naar eigen zeggen niet deelgenomen aan de BLM-betoging van 7 juni 2020 maar zou nadien opgepakt zijn aan de Naamsepoort en zou door vijf politieagenten in elkaar geslagen zijn in een politievoertuig.

"Het dossier is zonder gevolg geklasseerd omdat het, ondanks verschillende verhoren, niet mogelijk is gebleken de verdachten de identificeren", meldt het Brusselse parket. De advocaat van Mounaïme, meester Guillaume Lys, is het niet eens met die lezing van het dossier en zal nu voor zijn cliënt een klacht met burgerlijke partijstelling indienen.

'Doofpot'

"Volgens mij zijn de verantwoordelijken wel degelijk geïdentificeerd", zegt meester Lys. "Weliswaar zijn ze nog niet geconfronteerd met de elementen van het onderzoek. Maar de mogelijkheid om ze voor de rechtbank te brengen, is er wel degelijk, het parket moet dat enkel willen."

De advocaat is teleurgesteld in de houding van het parket: "Een jaar geleden verklaarde men om schoon schip te willen maken en alles in het werk te stellen om de verantwoordelijken te vinden, nu probeert men eerder om dit verhaal in de doofpot te steken. We gaan nu bijna om gerechtigheid moeten smeken, terwijl die in een rechtsstaat vanzelfsprekend zou moeten zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni