19-jarige dient klacht in na videogetuigenis over politiegeweld

KVDP
© Chris Verhaeghe - BRUZZ
08/06/2020
Updated: 09/06/2020 15.38u

De Brusselse politie opent een intern onderzoek nadat een 19-jarige op Twitter een video postte met een zwaar toegetakeld gezicht. De jongeman zegt dat hij gisteren werd opgepakt bij de Black Lives Matter-betoging en dat hij nadien door verschillende politiemensen in elkaar werd geslagen toen hij geboeid in een politievoertuig zat. Dinsdagochtend heeft de jongeman klacht ingediend tegen de politie, bevestigt zijn advocaat aan BRUZZ.

“Ik ben Mounaime en ik ben 19 jaar oud”, begint de getuigenis. “Ik ben opgepakt bij de manifestatie voor George Floyd. Ze hebben me in een bestelwagen gestopt en me daar twee minuten laten zitten. Vervolgens zijn er vijf gemaskerde politiemensen afgekomen en die hebben me geslagen. Ze beledigden mij en hebben me geslagen.”

Volgens de familie van Mounaime was de 19-jarige gearresteerd rond 19 uur, in de buurt van de Naamsepoort. "Hij had op een vreedzame manier betoogd op het Poelaertplein, in solidariteit met de Black Lives Matter-beweging", vertelt zijn oudere zus Chaima. "Hij maakte geen deel uit van de relschoppers en stond tussen de Quick en Hector Chicken, waar hij samen met zijn vrienden ging eten. Toen werden zij omsingeld door de politie."

Mounaime werd als eerste in een politiebusje gezet, aldus zijn zus. "Een minuut of twee later kwamen gemaskerde politiemannen binnen om hem in elkaar te slagen, terwijl mijn broer nog gehandboeid was", gaat ze verder. "Hij verloor even het bewustzijn. Later werden ook zijn vrienden in het busje geplaatst. Toen ze Mounaime's gezicht zagen, waren ze in shock."

Klacht ingediend

Chaima: "Zij werden allemaal naar de kazerne van Etterbeek gebracht. Daar vroeg een agent wat er met mijn broers gezicht gebeurd was. Toen hij hem vertelde dat agenten dat gedaan hadden, zei hij dat dat onmogelijk was. Vervolgens heeft een ambulance hem weggevoerd. Hij heeft enkele interne bloedingen maar hij is vooral zwaar getraumatiseerd."

De jongeman heeft intussen klacht ingediend, bevestigt zijn advocaat aan BRUZZ. "Hij kan de agenten die hem aangevallen hebben herkennen. We hopen dat er een onderzoeksrechter gevorderd wordt", aldus de advocaat. "Alhoewel de agenten gemaskerd waren kon mijn broer onder meer een tattoo op de voorarm van een van de politiemannen herkennen", verduidelijkt de zus.

Parket wacht af

De lokale politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene is op de hoogte van de video. “Er is bij onze zone alvast geen klacht ingediend”, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. “Maar de korpschef heeft wel gevraagd om een intern onderzoek te doen naar de feiten.”

Het Brussels parket wacht de resultaten van dat onderzoek af om zelf stappen te zetten. "Het parket zal de bewijsstukken in dit dossier onderzoeken wanneer deze, na intern onderzoek gevoerd door de lokale politiezone, aan ons worden overgemaakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, politiegeweld, black lives matter, betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni