Franse journalist geïntimideerd door politie na BLM-betoging

KVDP
© BRUZZ
08/06/2020

Een Franse journalist werd zondagavond geïntimideerd door een agent, toen de journalist de arrestatie van een betoger wilde filmen. De journalistenbond veroordeelt de feiten. "Wij roepen alle journalisten op die geïntimideerd werden of geweld ondergingen, om zich te melden."

"Toon je kaart. Je kaart moet steeds zichtbaar zijn", riep een agent in oproeruniform, toen Jeremy Audouard, een Franse journalist, een arrestatie aan het filmen was, na de Black Lives Matter-betoging. De agent gaf de journalist een duw en nam de perskaart gedurende enkele minuten in beslag. "De agent had me bedreigd", getuigt Audouard. "Nu weet ik wie jij bent, zei de agent vervolgens", aldus de journalist.

De Association des Journalistes Professionels (AJP), de vereniging van Franstalige beroepsjournalisten, en de Vlaamse tegenhanger VVJ roepen journalisten die gelijkaardige intimidaties hebben ondergaan tijdens of na de BLM-betoging op om dit te melden.

"Journalisten hebben het recht om de politie te filmen en de politie heeft het recht niet om een perskaart in beslag te nemen", verduidelijkt de AJP. "Dit is ontoelaatbaar."

'Niet kunnen slapen door pijn'

Audouard was zondagavond niet de enige journalist die geïntimideerd werd door de politie. Verschillende persfotografen geven aan dat ze op een gewelddadige manier geviseerd werden door politieagenten.

Demi Alvarez, een gerenomeerde Spaanse persfotograaf die in Brussel actief is, moest enkele klappen incasseren van een matrak. "Ik heb niet kunnen slapen door de pijn", getuigt hij. De man werd nadien gehandboeid. Alvarez: "De handen van de pers vastbinden is ondemocratisch en gaat in tegen de persvrijheid." Welke legale stappen de fotograaf zal ondernemen, bekijkt hij nog met de Belgische en Europese journalistenbonden.

Drie burgerjournalisten van ODP News zijn naar eigen zeggen ook hardhandig aangepakt geweest door de politie. "We hebben klappen gekregen op de borst en op de benen", klinkt het. "Een van de drie werd naar het ziekenhuis gebracht." Zij zullen klacht indienen tegen de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , politie , journalisten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni