| Geweld op politie

Politievakbond VSOA dient stakingsaanzegging in: 'Nultolerantie voor geweld tegen politie'

© Belga - BRUZZ
08/06/2020

De politievakbond VSOA gaat -een stakingsaanzegging indienen voor de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, die zondag instond voor de handhaving tijdens de Brussel Black Lives Matter-betoging. Dat verklaarde VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin op Radio 1 en bevestigt hij aan Belga. Er wordt een nultolerantie op geweld tegen de politie geëist.

De Black Lives Matter-betoging bracht zondag 10.000 mensen op de been in Brussel. Ondanks een verbod op bijeenkomsten naar aanleiding van de inperkingsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus werd de manifestatie toch getolereerd door de stad Brussel en burgemeester Philippe Close (PS). Na afloop van de vreedzame betoging liep de situatie alsnog uit de hand en bekogelden relschoppers de ordediensten met stenen, werden er winkels geplunderd en brandjes gesticht. 28 agenten raakten gewonden.

Geweld op politie

Voor politievakbond VSOA is de maat nu vol, na eerder ook al rellen in Anderlecht tijdens de lockdown. "We hebben vastgesteld dat de risicoanalyse van zondag met haken en ogen aan elkaar hing. Toen hebben we al de opmerking gemaakt dat indien het verkeerd zou lopen, niemand nog zou weten wat te doen. De tolerantiegrenzen waren ook niet goed bepaald naar geweld tegen politie toe. Dat is een van de eerste eisen die we zullen stellen: de risicoanalyses moeten deftig gemaakt worden en er moet een nultolerantie komen tegen geweld. Anders escaleert het zoals zondag", zegt Vincent Houssin van het liberale VSOA.

De stakingsaanzegging wordt maandag ingediend en zal binnen een termijn van tien dagen ingaan. Intussen wil de vakbond rond tafel zitten met bevoegd federaal minister Pieter De Crem (CD&V) en de bestuurlijke overheden.

De politievakbond besluit dat de betoging nooit had mogen plaatsvinden. Op dat vlak had de premier en de federale overheid kunnen ingrijpen, is vakbondsman Houssin van oordeel. "Ook de federale overheid gaat niet vrijuit. Ze kunnen er wel over tweeten enzovoort, maar ze wisten het al dagen op voorhand. Ze hebben gevraagd om het niet te laten doorgaan en dat is blijkbaar niet gelukt. Daar kan je je ook vragen over stellen", besluit Houssin.

Geweld op politie

Geweld op politie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Brusselse politie , VSOA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni