Assita Kanko (N-VA)

| Assita Kanko.

Onderzoek naar EU-parlementslid Assita Kanko voor intimidatie

MVDH
25/05/2023
Updated: 25/05/2023 10.55u

Het Europees Parlement heeft een onderzoek ingesteld naar beschuldigingen van intimidatie tegen het EU-parlementslid Assita Kanko (N-VA). Dat meldt de nieuwssite Politico.

De klacht werd ingediend in november vorig jaar. De zaak heeft al een initiële check ondergaan en wordt nu onderzocht door het bevoegde comité.

Politico sprak met verschillende voormalige medewerkers van Kanko en kreeg stemopnames, mails en geschreven teksten. Daaruit blijkt dat Kanko een beroep deed op haar medewerkers in weekends, op vrije dagen en buiten de kantooruren, soms zelfs 's nachts.

Volgens de medewerkers heerst er een angstcultuur, onder meer door onhaalbare opdrachten en persoonlijke ongepaste vragen. Een Europees Parlementslid heeft recht op drie medewerkers. Sinds haar verkiezing in 2019 hebben dertien mensen voor Kanko gewerkt.

Commentaar

Kanko zegt in een post op sociale media geen inhoudelijk commentaar te willen geven, maar schetst wel de historiek. "Een gewezen medewerker heeft in het Europees Parlement een tijd geleden een klacht ingediend tegen zijn ontslag", schrijft ze. "Die klacht is volgens een procedure reeds behandeld en is op 17 mei volledig geseponeerd. Daarnaast heeft hij enkele maanden geleden ook een zogenoemde 'harassment procedure' tegen mij laten opstarten wegens ongeoorloofd veeleisend gedrag. Tot mijn spijt en frustratie neemt die procedure veel tijd in beslag en loopt die dus nog."

Kanko staat naar eigen zeggen sterk in haar schoenen, maar betreurt dat er nu één versie van het verhaal wordt gelekt. "Ik betreur dat er tegenwoordig kennelijk niet langer gewacht kan worden op een officiële uitspraak van een instantie die dit soort personeelskwesties op een volledige, grondige en procedureel correcte manier onderzoekt. Zeker gezien een eerdere uitspraak het personeelslid in kwestie al ongelijk gaf over een parallelle klacht."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni