Onderzoek naar mogelijke eerste vape-dode in Brussel

TDN
© Belga - BRUZZ
14/11/2019

Een achttienjarige Brusselaar is mogelijk de eerste 'vape-dode' in ons land. Op een maand tijd bezweek Raphaël aan een longontsteking. Na uitvoerig onderzoek is de enige overgebleven hypothese de e-sigaret, die gevuld bleek te zijn met CBD.

Dat schrijven de kranten La Capitale en Het Nieuwsblad donderdag.

Raphaël kreeg de vaper cadeau van een vriend voor zijn achttiende verjaardag. Hij rookte er twee weken van, maar liet het toestelletje daarna links liggen. Alleen toen zijn moeder er in september eentje kocht om haar slaapproblemen op te lossen met een vulling met CBD, de niet-psychoactieve stof van cannabis, gebruikte hij het even opnieuw.

Cannabishoudende mengsels

De jongen werd een maand geleden met zware ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hij belandde er in een coma en overleed na 26 dagen. De behandelende artsen hebben alle mogelijke oorzaken voor de longontsteking onderzocht. De enige hypothese die is overgebleven, is de e-sigaret en/of haar vulling.

"Wij zijn inderdaad tot dat besluit gekomen", zegt dokter Jacquet, een van de artsen die de jongen in het Brussels universitair ziekenhuis St-Lucas hebben behandeld, aan Het Nieuwsblad. "Er is geen absolute zekerheid over het oorzakelijke verband, omdat er geen test bestaat die dat kan bevestigen. Maar uit wat wij weten, blijken heel wat slachtoffers van dit soort longaandoeningen cannasbishoudende mengsels gerookt te hebben met een e-sigaret."

Probleem in VS

Nog niet alle analyses van de stalen die op het lichaam van de jongen zijn genomen, zijn afgerond. "Wij wachten dus af", aldus nog de arts. "Maar intussen raden wij gebruikers van de e-sigaret aan heel voorzichtig om te springen met dergelijke mengsels."

In de Verenigde Staten staat de teller van doden door een vaper intussen op 39. Tweeduizend andere gebruikers schrijven hun ademhalingsproblemen toe aan het toestel dat hen van hun tabaksverslaving moest af helpen. In ons land heeft Volksgezondheid nog geen weet van eerdere sterfgevallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Justitie , CBD , vapen , e-sigaret

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni