© Bart Dewaele

Onduidelijkheid over startdatum politietoegang livebeelden MIVB

© BRUZZ
25/02/2020
Updated: 25/02/2020 15.39u

Dertien jaar nadat het voorstel voor het eerst werd besproken, zouden de Brusselse politiediensten in juni voor het eerst live toegang krijgen tot de camerabeelden van de MIVB. Dat schreef de RTBF op vrijdag. "Wij weten niet waar die datum vandaan komt," aldus het kabinet Vervoort, "maar de afspraken moeten eerst een akkoord krijgen van de Gegevensbeschermingsautoriteit".

Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort is duidelijk: "Er is inderdaad een afspraak tussen de MIVB, Brussel Preventie en Veiligheid (BPV) en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest. Maar die moet nog goedgekeurd worden door de Gegevensbeschermingsautoriteit. Dat kan morgen zijn, deze zomer, of later."

Op vrijdag kwam de RTBF met het nieuws naar buiten dat de politiediensten van Brussel toegang zullen krijgen op de livestream van de MIVB. In het artikel interviewen ze Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde.

Dat nieuws werd bevestigd door Pieterjan Desmet, woordvoerder van minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt en door de MIVB. Maar beiden konden geen datum plakken op het van start gaan van het deelplatform. Nu wordt dus duidelijk waarom.

Al jaren klaar

“Wij zijn klaar,” zegt MIVB-woordvoerster An Van Hamme. Sinds juli 2012 is de MIVB al aangesloten op het digitaal videoplatform van het Gewest, dat vandaag onder Brussel Preventie en Veiligheid (BPV) valt.

De vraag voor live-toegang tot de beelden dateert van 2007, maar het wettelijk kader stond nog niet helemaal op punt. “Er moest rekening worden gehouden met de GDPR (red. Europese databeschermingsrichtlijn), bovendien heeft de oprichting van de BPV de toegang tot die beelden weer aangepast,” aldus de woordvoerder van minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt, Pieterjan Desmet.

“Daardoor moesten er opnieuw een aantal ingrepen gebeuren. Nu zal niet enkel de politie, maar ook de brandweer, Brussel Mobiliteit en de civiele bescherming toegang krijgen tot de beelden. Dat was voordien ook al zo, maar nu wordt dat geautomatiseerd.”

Noot van de redactie: in een eerdere versie van dit artikel schreven we dat het delen van de livebeelden deze zomer van start zou gaan op basis van informatie uit andere media.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, politie, MIVB, bewakingscamera, bewakingscamera's, camera, camera's, BPV

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie