Ongeveer 400 mensen bij uitvaart Lange Jojo

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 8 december 2021
Updated: 08-12-2021 - 18:27

De begrafenis van gewezen cultfiguur Lange Jojo pseudoniem van Jules Jean Vanobbergen is woensdag om 11 uur van start gegaan in de Basiliek van Koekelberg. Voor de start van de plechtigheid waren lange rijen te zien van fans en sympathisanten die stonden aan te schuiven. Omwille van de coronamaatregelen worden maximaal 400 personen toegelaten. De zanger kwam 30 november op 85-jarige leeftijd te overlijden.

De kerk was volzet, maar al zijn familieleden, vrienden en fans die bij het begin van de dienst arriveerden, konden naar binnen.

De kist werd door de middenbeuk van de kathedraal gedragen op een van zijn volkse stukken vertolkt door zijn orkest. De woorden die hij voor zijn afscheid schreef werden voorgelezen aan het begin van de eredienst: "God zeg, ik ben weg, maar moge het feest voortgaan."

Op de voorste rijen zaten ook politici, waaronder de vertegenwoordiger van Waals minister-president Elio Di Rupo, de burgemeesters van Brussel en van Koekelberg, Philippe Close (PS) en Ahmed Laaouej (PS), en Christian Lamouline (CDH) namens het schepencollege van Sint-Agatha-Berchem. Ook artiesten als Sandra Kim, Adamo, Daddy K, Jean-Luc Fonck en de vader van Lara Fabian woonden de uitvaart bij.

Op de begrafenis werd een speciale versie gezongen van Alleluja.

''Hij bracht iedereen samen, de kleine man die op straat werkt, de prins of de koning...'' zei Thierry De Coster, de presentator van het Nationaal Volksbal, in zijn huldetoespraak. "Onze Brusselse ambassadeur is niet meer, maar wat heeft hij alles gegeven."

Het Hallelujah klonk op het ritme van het lied "Olé! Olé! Olé! Olé! We are the champions." Dat gezang, populair bij voetbalwedstrijden, werd gepopulariseerd door Lange Jojo in het lied "E viva Mexico'. Onder een laatste ovatie werd de kist door een erehaag kort na 12.30 uur uitgeleide gedaan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?