Onrust bij Brusselse private rusthuizen: volgende week opnieuw overleg

Volgende week komt er nieuw overleg tussen Ferubel en de vakbonden (archiefbeeld).

De vakbonden van de Brusselse private rusthuizen zitten op vrijdag 23 november vanaf 9 uur opnieuw om de tafel met de directie van Ferubel, de federatie van de private rusthuizen. Tot dan blijven de acties in het kader van een stakingsaanzegging opgeschort. "Er is goede wil aan beide zijden", zegt Nicolas De Commer, adjunct-secretaris voor de non-profitsector bij de socialistische bediendebond Setca (BBTK).

Eind oktober voerde het vakbondsfront actie aan de zetel van Ferubel. De koepel weigerde volgens hen akkoord te gaan met een verbetering van de arbeidsomstandigheden, zoals een extra vrije dag. Er was nochtans een akkoord tussen de Brusselse regering en de sociale partners.

De acties werden opgeschort nadat bonden en directie een principeakkoord hadden bereikt over de verlofregeling. Maandag gaven de vakbonden echter te kennen dat ze ongerust waren. De directie van Ferubel had volgens hen nieuwe eisen op tafel gelegd die nooit eerder ter sprake waren gekomen. Ferubel zelfde noemde de houding van de bonden toen "onbegrijpelijk en ongepast".

Het overleg wordt volgende week vrijdag weer voortgezet. De vakbonden verwachten tegen dan "concrete vooruitgang", luidt het. Ferubel reageert tevreden dat de voor volgende week geplande acties worden afgeblazen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?