Ontsnapte ISIS-strijders zijn mogelijk Brusselaars

© Wikimedia
| Een verwoeste buurt in de Syrische stad Raqqa (archiefbeeld)

De twee Belgische ISIS-strijders die in Syrië uit een Koerdische gevangenis ontsnapt zijn, zouden Brusselaars zijn. Ze ontsnapten zo’n week geleden. Op dit moment is niet geweten waar het tweetal zich bevindt.

Het zou volgens kranten De Morgen en het Nieuwsblad gaan om Mohamed Botachbaqut uit Brussel-Stad, en Yassine Cheikhi uit Schaarbeek. Volgens De Morgen verifiëren de veiligheidsdiensten die informatie nog.

Botachbaqut is een 46-jarige elektricien die in 2013 zijn vrouw en kinderen achterliet voor een leven in het IS-kalifaat. De 26-jarige Cheikhi komt uit Schaarbeek, liep ooit school in Vilvoorde en vertrok in 2013 naar Syrië.

Het is onduidelijk waar de twee Brusselse ontsnapte gevangenen zich op dit moment bevinden. Bovendien is hun identiteit volgens de veiligheidsdiensten moeilijk te verifiëren. Volgens de laatste cijfers zitten er nog 55 Belgen in Koerdische gevangenissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?