Onweer op komst: nummer 1722 wordt gereactiveerd

© PhotoNews

De FOD Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722. Dat werd beslist naar aanleiding van een waarschuwing gegeven door het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).

Volgens de website van het KMI trekt er vrijdagavond een actieve buienzone over ons land. Vooral in het noordwesten van ons land is er daarbij ook kans op onweer met veel neerslag in korte tijd en rukwinden tot rond 70 km/uur. Of het onweer ook over Brussel trekt, is nog niet duidelijk.

“Nadat je het nummer 1722 gebeld hebt, is het belangrijk om geduldig te wachten op de komst van de brandweer. Zij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden,” laat de FOD weten via een persbericht.

Het activeren van het nummer 1722 gebeurt preventief bij een aankondiging van storm of onweer. De bedoeling is dat mensen naar 1722 bellen als ze de brandweer nodig hebben, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is. Dat heeft de bedoeling om de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situatie.

De FOD benadrukt dat het nummer 1722 geen noodnummer is. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?