Ook ACV VRT spreekt zich uit tegen directielid Peter Claes

© PhotoNews
| De zendmast van VRT-en RTBf aan de Auguste Reyerslaan.

Ook ACV heeft zich uitgesproken tegen Peter Claes, de nummer twee van de VRT. "ACV VRT heeft geen vertrouwen meer in een directeur Media & Productie die eigengereid optreedt en die bereid is om de VRT-medewerkers offers op te leggen die de VRT verzwakken en die in de kaart spelen van diegenen die de VRT niet genegen zijn", luidt het in de nieuwsbrief van de christelijke vakbond aan de leden.

Eind vorige week lekte uit dat Paul Lembrechts, de topman van de openbare omroep, het ontslag van Peter Claes, de directeur media & productie, aan de raad van bestuur had gevraagd. De raad van bestuur stemde daar niet mee in.

De vier resterende directieleden kozen in een brief aan diezelfde raad van bestuur partij voor Lembrechts, zo blijkt uit de brief. Het gaat om Liesbeth Vrieleman (directeur informatie), Lieven Vermaele (directeur financiën en operaties), Stijn Lehaen (directeur technologie en innovatie) en hr-chef Hans Cockx.

Begin deze week wilde het ACV zich niet uitspreken tegen een bepaalde persoon in het directiecollege. "Dat nu ook de rest van de directie zich in de brief uitsprak tegen Claes, heeft ons doen beslissen om een duidelijk standpunt in te nemen", zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV VRT.

"Wegens zijn eigengereid optreden hebben we het vertrouwen in Claes verloren." Eerder liet de socialistische vakbond ACOD in De Tijd al weten zich achter Lembrechts te scharen en geen vertrouwen te hebben in Claes. Lut Gouwy van VSOA bevestigt vrijdagmiddag dat de vakbonden al gemerkt hadden dat er onenigheid heerste binnen het directiecollege van de openbare omroep.

Gouwy, die momenteel op vakantie is, wil zich echter nog niet uitspreken over welbepaalde personen. Ze vindt het wel jammer dat de directie nooit iets vermeld heeft over de spanningen, ondanks het feit dat de bonden regelmatig volgens haar "goed sociaal overleg" hebben met de directie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?