Ook Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Joost verbieden bezoek van Wilders en Dewinter

© PhotoNews
| Persconferentie n.a.v. het bezoek van Filip Dewinter en Nederlands politicus Geert Wilders aan Sint-Jans-Molenbeek.
Updated: 13-05-2022 - 11:29

Na Molenbeek op donderdag hebben ook de gemeentes Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node vrijdag besloten om elk mogelijk bezoek van de extreemrechtse leiders Geert Wilders (PVV) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) te verbieden.

"Gezien de ernstige bedreiging van de openbare orde heb ik deze ochtend een politiebevel ondertekend dat elke vorm van samenkomst in verband met dit misselijkmakende project op het grondgebied van Anderlecht verbiedt," aldus de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS).

"Wij zullen nooit toegeven aan de provocaties van extreemrechts, die enkel tot doel hebben de positieve en inclusieve dynamiek te vernietigen die wij dag na dag opbouwen met alle inwoners van Anderlecht, ongeacht hun afkomst," vervolgt Cumps.

In Sint-Joost heeft burgemeester Emir Kir (PS) vrijdag een politiebevel uitgevaardigd "waarbij het evenement en de door Filip Dewinter en Geert Wilders geplande manifestatie op het grondgebied van de gemeente Sint-Joost-ten-Node worden verboden," aldus de burgemeester.

"Wij zijn al enige tijd op onze hoede omdat wij niet willen dat een evenement dat tot doel heeft de bevolking te verdelen en een deel ervan te stigmatiseren, in onze straten kan paraderen," aldus Emir Kir.

Ook in Schaarbeek heeft burgemeester Cécile Jodogne (Défi) meegedeeld dat een manifestatie niet wordt toegelaten.

Nieuwe 'wandelbestemming'

Wilders en Dewinter hadden donderdag aangekondigd dat ze "een wandeling" zouden maken in de straten van Molenbeek. Ze kregen van burgemeester Catherine Moureaux (PS) een verbod opgelegd en hebben dan laten doorschemeren dat ze nu naar een andere Brusselse gemeente zullen gaan.

De twee hebben een persconferentie gepland vrijdagvoormiddag, vermoedelijk om hun nieuwe "wandelbestemming" aan te kondigen.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?