Noordstation BRUZZ 1530

Ook contract stadsvernieuwing voor Schaarbeek en Sint-Joost

© Belga
31/05/2017

De Brusselse regering heeft het tweede stadsvernieuwingscontract (SVC) goedgekeurd, zo meldt minister-president Rudi Vervoort. Het kreeg de naam "Brabant - Noord - Sint-Lazarus" en moet de wijk die van het stadscentrum gescheiden is door stedelijke barrières als de Noord-Zuid-spoorverbinding en de Kleine Ring doen heropleven.

Het SVC 2 voorziet meerdere grootschalige interventies rond de Noord-Zuid-spoorverbinding, zoals de heraanleg van de Sint-Lazaruslaan om de wijk opnieuw met de stad te verbinden en op de opleving van de Rogierdoorgang die het gelijknamige plein, de Nieuwstraat, de Brabantstraat en het Liedtsplein met elkaar verbindt.

Voor de 5 SVC's is in totaal 110 miljoen euro voorzien of 22 miljoen per contract.

"Dit nieuwe instrument biedt ons een uitgelezen kans om de stadsinrichting in het Brussels Gewest te verbeteren. Het Gewest kan er het initiatief nemen tot operaties op schaal van meerdere wijken en op het grondgebied van meer dan één gemeente om rechtstreeks in te werken op de leefbaarheid van de openbare ruimte", stelt Vervoort. Voor hem moet een zorgvuldige vastgoedprogrammering de wijken nieuwe gewestelijke voorzieningen bezorgen.

Eerder al zone Citroën Vergote voorgesteld
Het SVC 1 "Citroën Vergote" had betrekking op de zone van de Citroëngarage tot het Vergotedok en werd een tiental dagen geleden voorgesteld. De voornaamste ruimten van het project zijn de "linkeroever" met de site van Tour & Taxis en de omliggende parken en wijken en de "rechteroever" met het Maximiliaanpark, waar de Zenne opnieuw blootgelegd zal worden, als continue ruimte tussen de Noordwijk en de havendokken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni