Ook reizen verloopt via driekleurenprincipe: verboden, afgeraden of 'groen licht'

© PhotoNews
Updated: 08-07-2020 - 13:12

Het Overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen boog zich vanochtend over maatregelen voor reizigers die terugkeren uit gebieden met besmettingshaarden. Er werd beslist om ook hier te werken met rode, groene en oranje zones.

De Risk Managment Group, die de overheid adviseert rond de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dijken, raadt aan dat alle mensen die terugkeren zich laten testen en in quarantaine gaan. De bevoegde gewestministers verklaarden al dat ze zich achter dat principe scharen.

De algemene aanpak van grensoverschrijdende reisbeperkingen en aanbevelingen maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Deze zones worden gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

1. Rode zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht. De lijst van rode zones kan op basis van een advies van CELEVAL worden uitgebreid tot steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die op basis van objectieve epidemiologische criteria worden geacht een zeer hoog risico te lopen, ook binnen de Schengen+-zone.

Voor deze zones vaardigt België een formeel reisverbod uit. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als "hoogrisicocontacten", wat betekent dat ze verplicht getest en in quarantaine moeten.

2. Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld door CELEVAL op basis van objectieve epidemiologische criteria.

Voor deze zones raadt België reizen sterk af.

Reizigers die toch terugkeren uit deze zones zullen gevraagd worden om testen en quarantaine te ondergaan.

3. Groene zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor CELEVAL op basis van objectieve epidemiologische criteria geen of een laag gezondheidsrisico vaststelt.

Voor deze zones zullen geen bijzondere beperkingen worden opgelegd. Voorzorgsmaatregelen zijn nog steeds van toepassing. Wel is nog niet duidelijk of het wettelijk kader volstaat om teruggekeerde reizigers indien nodig verplicht in thuisquarantaine te plaatsen.

Finland, Ierland, Malta en Noorwegen zijn op dit moment een rode zone. Cyprus, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ijsland, Portugal en Spanje zijn oranje risicozones waarnaar het reizen wordt afgeraden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?