Ook sekswerk mag weer: 'Een raam openzetten met een klant is nogal moeilijk'

Godfried Roelant
© BRUZZ
08/06/2021

De coronapandemie heeft er bij de sekswerkers het afgelopen jaar zwaar ingehakt. Maar vanaf morgen mogen zij opnieuw klanten ontvangen, zij het met de nodige voorzichtigheid. “Het wordt raar om met een mondmasker de liefde te bedrijven. Maar we blijven positief, en zijn vooral blij dat we opnieuw aan het werk kunnen,” zegt Maxime Maes, directeur van sectorvereniging Utsopi.

Sandey Hellow (28) groeide op in Libanon, maar daar was voor hem geen plaats als sekswerker. En dus maakte hij in 2011 de oversteek naar Brussel. In de buurt rond het IJzerplein slaagde hij erin om in tien jaar tijd een vast cliënteel op te bouwen.

“Gemiddeld zie ik in normale tijden zo'n 200 mensen per week, maar door de coronacrisis is dat teruggevallen tot nul. Het was het afgelopen jaar eerder overleven dan leven. Er zijn dagen geweest dat ik niets had om te eten. Gelukkig heb ik hulp gekregen van mijn klanten, en kon ik zo toch nog mijn huur betalen.”

‘Grote groep heeft geen papieren en kent zijn rechten niet’

Hulp komt er ook vanuit sectorvereniging Utsopi. Die deelt maaltijdcheques uit aan sekswerkers die het moeilijk hebben en probeert er met praatgroepen voor te zorgen dat niemand geïsoleerd geraakt. “Officieel hebben we 88 leden, maar in totaal volgen we bijna 430 mensen op. Een groot deel van die groep heeft geen papieren en kent zijn rechten niet. Het is een hele klus om hen te begeleiden, en die inspanning wordt net als onze job op zich niet altijd naar waarde geschat,” zegt directeur van Utsopi en sekswerker Maxime Maes.

Het is vooral de lange periode van onduidelijkheid over een datum voor de heropening die die nodige frustratie met zich heeft meegebracht. Begin maart kwamen daar nog een 50-tal sekswerkers voor op straat. Maes zag veel van die mensen ook tijdens de lockdown alsnog hun activiteiten verderzetten. Ook Hellow ging illegaal terug aan de slag. “In het begin was ik wel bang, maar na verloop van tijd ebt dat gevoel ook weer weg.”

Rosse Buurt BRUZZ ACTUA 1636

| Sekswerkers zullen enkel klanten mogen ontvangen op afspraak.

Gemaskerde liefde

Maar woensdag is het zover. Dan gaan de rosse buurten een maand na de horeca opnieuw open. De FOD Volksgezondheid werkte daarvoor een elf pagina tellend protocol uit. Daarin staat dat sekswerk enkel mogelijk is op afspraak. Sekswerkers zullen ook om de twee dagen een PCR-test moeten laten afnemen en ook het mondmasker is enigszins verrassend opgenomen in het document.

"De verplichting om op voorhand een afspraak te moeten maken kan wel eens voor een afschrikeffect zorgen"

Maxime Maes, directeur Utsopi

“Het klinkt inderdaad vreemd om met een mondmasker de liefde te bedrijven. Kussen mag ook niet meer. Al is het vooral de verplichting om op voorhand een afspraak te moeten maken dat voor een afschrikeffect kan zorgen. Dat neemt het gevoel van anonimiteit weg, ook al moeten er geen gegevens worden achtergelaten,” legt Maes uit.

Verder zijn volgens Maes niet alle voorschriften zomaar op te volgen. “Er wordt ons gevraagd om voldoende te ventileren door onder andere ramen en deuren open te zetten. Maar dat is tijdens het bezoek van een klant natuurlijk onmogelijk.”

Vaccins

Een week voor de heropening is overigens ook de vaccinatiecampagne voor sekswerkers op gang getrokken. Mobiele teams worden daarvoor naar de verschillende rosse buurten gestuurd. Zij gaan daar rond met dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin, dat het grote voordeel heeft dat het maar een keer moet worden toegediend.

"Ja, het is een risico dat niet iedere sekswerker gevaccineerd is. Al is het niet bewezen dat er zich binnen onze sector meer besmettingen zouden voordoen dan elders"

Maxime Maes, directeur Utsopi

“Het is allemaal wat laat. Niet elke sekswerker zal gevaccineerd weer aan het werk gaan. Ja, dat is een risico, al is het niet bewezen dat er zich binnen onze sector meer besmettingen voordoen dan elders. Wij zijn van nature al heel voorzichtig,” zegt Maes.

Voor Maes blijft de vraag vooral of de klanten zullen terugkeren. “Het is voorlopig wat koffiedik kijken. Mensen zijn door de coronacrisis sowieso al wat waakzamer geworden.” Hellow volgt hem daarin. “Mannen zullen na een bezoek misschien ook bang zijn om hun vrouw te besmetten.” En dan is er nog de invloed van het telewerk. “Ook dat kan potentiële klanten al eens sneller thuis houden. Maar we blijven positief en zijn vooral blij dat we opnieuw kunnen werken,” aldus Maes nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni