Sekswerkers kunnen vanaf 3 juni coronavaccin krijgen

© Photonews
| De bus zal passeren in de bekende rosse buurten van Brussel.

Vanaf 3 juni zullen de Brusselse sekswerkers een coronavaccin kunnen krijgen. De aanpak zal lijken op die van de vaccinatiecampagne voor niet-mobiele mensen of daklozen. Dat werd beslist na een overleg tussen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en verschillende vertegenwoordigers van de Brusselse sekswerkers. Sommige details moeten nog afgestemd worden.

Het plan is om mobiele teams met verpleegsters en een arts coördinator van de GGC naar de gekende Brusselse rosse buurten te sturen. De vaccins zouden gezet worden in een lokaal van een organisatie die actief is in het werkveld. Bij de gesprekken waren zes organisaties betrokken, waaronder Espace P, Alias en Utsopi. Er wordt nog bekeken of er met een bus gewerkt kan worden. Volgens Utsopi zouden de mobiele teams twee keer per week aanwezig zijn in de rosse buurten.

De organisaties die actief zijn in de sector zullen de sensibilisering op zich nemen en de contacten leggen. Zij zullen eerst proberen om sekswerkers te helpen met een inschrijving voor een vaccin via de officiële weg. Wanneer ze daar niet toe overtuigd kunnen worden, of wanneer ze geen papieren hebben, zullen de organisaties hen proberen toe te leiden naar de mobiele teams van de GGC. "Een deel van de doelgroep is laagopgeleid," aldus Mas. "Wij zullen hen voorlichten over het belang van het vaccin."

Nadien zal de GGC de vaccinatie zelf en de registratie op zich nemen. Hoe dat laatste moet gebeuren, wordt niet helemaal duidelijk. "Hoe dan ook kunnen alle sekswerkers, ook die zonder papieren, in aanmerking komen voor een vaccin," zegt Mas.

Johnson & Johnson

Ondanks dat afgelopen week werd beslist het Johson & Johnson-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen van 40 jaar of jonger, zal dat vaccin wel voor deze specifieke vaccinatiecampagne gebruikt worden. Dat Johnson & Johnson maar één keer hoeft te worden toegediend, geeft hierbij de doorslag. "Johnson & Johnson is het beste vaccin voor mensen die niet tot een vaccinatiecentrum kunnen gaan en die maar één keer bereikt kunnen worden," aldus Fatima Boudjaoui van de GGC. "De kans dat het voor deze mensen slecht afloopt wanneer ze besmet geraken met het coronavirus ligt een pak hoger dan de risico's die ze lopen door de vaccinatie."

De laatste details moeten nog worden afgestemd, maar vanaf 3 juni zouden de mobiele teams actief moeten zijn. Op 9 juni mogen de sekswerkers opnieuw aan de slag. Veel vroeger beginnen heeft volgens Utsopi geen zin. "Tot 9 juni zullen er niet veel sekswerkers aanwezig zijn," zegt Maxime Mas van Utsopi.

Die laatste benadrukt dat ook na een coronavaccin de speciale protocollen die werden opgesteld voor de sector moeten worden gevolgd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?