(archiefbeeld)

Vaccinatie Brusselse sekswerkers weldra van start

EDB
© BRUZZ
25/05/2021

Vanaf de week van 31 mei, of de week nadien, zal het Brussels gewest zich ook richten op de vaccinatie van sekswerkers. Dat maakt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdag bekend. Sekswerkers mogen vanaf 9 juni opnieuw aan het werk.

In Brussel zou een vaccinatieronde voor sekswerkers ofwel tijdens de week van 31 mei, ofwel tijdens de week nadien van start gaan. “We zijn de inventaris nog aan het opstellen", vertelde Neven tijdens de wekelijkse online persbriefing van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. "De bedoeling zou zijn om volgende week te starten zodat zij op 9 juni in veilige omstandigheden kunnen beginnen te werken. De exacte startdatum moet nog officieel bevestigd worden.”

Op dinsdagnamiddag zit de GGC samen met een zestal organisaties die nauw in contact staan met de Brusselse sekswerkers. “We ontmoeten de organisaties om te bekijken hoe we de vaccinatie van de sekswerkers best op poten kunnen zetten,” voegt de woordvoerster van Neven daaraan toe. “De aanpak zal lijken op die van de vaccinatiecampagne voor niet-mobiele mensen of daklozen. Eerst proberen we hen te ondersteunen bij het inschrijven in een vaccinatiecentrum en doen we aan sensibilisering. Pas daarna sturen we mobiele teams. Daarbij werken we altijd samen met partners op het terrein.”

Geen voorrang

Net zoals daklozen maken sekswerkers deel uit van een precaire groep mensen waarvoor speciale mobiele ploegen uitgestuurd worden, vertelt Gudrun Briat, woordvoerster van de Taskforce Vaccinatie. “Het gaat niet om een beroepsgroep die voorrang krijgt. Zij behoren tot de precaire groep en worden doorheen het hele land op verschillende momenten benaderd in het kader van de vaccinatiecampagne.”

In het Brussels gewest worden sinds enkele weken mobiele teams ingezet om personen te vaccineren die minder mobiel zijn, met een zware handicap of een zware psychische stoornis kampen en die zich niet naar een vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen. Sinds vorige week vaccineren zij ook de Brusselse daklozen en mensen zonder papieren. In een volgende ronde richt het gewest zich dus op de vaccinatie van sekswerkers en transmigranten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni