Oostenwind stuurt landende vliegtuigen over Brussel

© Airmediation via Twitter

Sinds ongeveer een week beginnen veel vliegtuigen met bestemming Zaventem hun landing via het noorden van Brussel. Een uitzonderlijke situatie die het gevolg is van de momenteel overheersende oostenwind.

Veel inwoners van onder meer Laken, Jette en delen van Schaarbeek klagen al enkele dagen over vliegtuiglawaai. Navraag leert dat sinds vorige week inderdaad veel vliegtuigen landen via het noorden van Brussel.

Sommigen vrezen een nieuwe vliegroute, maar dat is niet het geval, verzekert de ombudsdienst van de luchthaven. "Het gaat niet om een test of een politieke beslissing, maar heeft te maken met het weer", klinkt het.

Wat is er aan de hand? Sinds ongeveer een week waait de wind vooral uit het oosten en het zuidoosten. Ongewoon voor ons land, waar de wind meestal uit het zuidwesten komt.

Tegen de windrichting in
Omdat vliegtuigen moeten opstijgen tegen de windrichting in, gebeurt het landen en opstijgen in Zaventem daarom in omgekeerde richting. Vertrekkende vliegtuigen stijgen op richting Leuven, landende vliegtuigen dalen over het noorden van Brussel. De route loopt boven het centrum van Laken, de verbrandingsoven in Heembeek, Schaarbeek-Vorming en Haren en Diegem.

Bezorgde burgers vrezen dat het fenomeen zich zal herhalen tijdens de zomervakantie. Dan wordt immers gewerkt aan een van de landingsbanen op de luchthaven. Dat leidde ook vorige zomer al tot extra overlast in het noordwesten van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?