Open brief: 'Politici, ruim dat vuilnis op!'

© FM Brussel
05/04/2011
Sluikstorten blijft op veel plaatsen een probleem in Brussel. Tom Pintens, inwoner van de Marollen, is het beu en heeft een open brief geschreven naar de Brusselse politici. Hij lanceerde ook een facebookgroep waar Brusselaars foto's van zwerfvuil kunnen plaatsen. De Stad Brussel hoopt mensen te sensibiliseren met een luidsprekerwagen.

Volgens Pintens gaat het snel achteruit met de openbare netheid in de stad. "Zaterdag had ik er genoeg van. Ik nam mijn dochter mee naar de speeltuin in het Warandepark en het lag er vol gebruikte condooms en sigarettenpeuken. Terug thuis in de Marollen zag ik om de tien meter een klein sluikstort. Dit is niet het Brussel waar ik mijn kinderen in wil zien opgroeien."

Pintens besloot alle zwerfvuil te fotograferen en lanceerde een facebookgroep. Hij deed een oproep aan alle Brusselaars om sluitstorten te documenteren en op het internet te zetten. Na drie dagen heeft de groep al meer dan 300 leden en staan er talloze foto's van zwerfvuil op de facebookpagina.

Het initiatief kwam maandagavond zelfs al ter sprake op de Brusselse gemeenteraad. Gemeenteraadslid Bruno De Lille (Groen!) vroeg aan Karine Lalieux (PS), schepen van Netheid, of ze zich bewust is van het probleem en wat ze eraan wil doen. De schepen gaf toe dat er, onder meer in de Marollen, een het probleem is. Volgens haar is de lakse houding van het lokale politiekantoor een van de oorzaken.

Sensibiliseren met luidsprekerwagens
Lalieux wist ook nog te vertellen dat ze verschillende acties plant. Ze wil een luidsprekerwagen door de stad laten rijden die de bewoners in vijf talen omroept hoe en wanneer ze hun vuilnis moeten buitenzetten. Dezelfde boodschap zou ook bij de mensen thuis gebracht worden in acht talen. De schepen kondigde ook aan dat de Stad strenger zou optreden tegen de rommelmarktverkopers die hun afval lieten staan. Vorig weekend is op het Vossenplein nog 8 ton grof vuil opgehaald door de Stad. Daar staan nu al fikse boetes op maar in de toekomst zouden de verkopers ook hun marktvergunning kunnen verliezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni