Open koelkast voor Sint-Gillis

© Frigo pour tous
| Vrijwilligers sorteren de voorraden en richten de ruimte in.

Ook Sint-Gillis heeft nu een plek waar voedseloverschotten worden uitgedeeld. Zinati Loubna en Sbaiti Leila gingen dinsdag van start met een ploeg vrijwilligers.

Van sla tot bereide gerechten, je vindt het allemaal in de open koelkast van Sint-Gillis in de Diderichstraat. Het initiatief wil tegelijk voedselverspilling tegengaan en een minder bedeelden een duwtje in de rug geven.

De open koelkast – in werkelijkheid staan er 5 koelkasten en 3 diepvriezers - is een inititiatief van Zinati Loubna (41) en Sbaiti Leila (40). De twee doen het vrijwillig, maar kregen steun van het OCMW van Sint-Gilllis, dat een lokaal ter beschikking stelde.

open koelkast Sint-Gillis
© Frigo pour tous
| Vrijwilligster met voedselrek

De open koelkast luistert naar de naam ‘Frigo pour tous’ en is deze maand open van 10 tot 18, van dinsdag tot zaterdag. Iedereen kan er aankloppen, maar de bedoeling is toch vooral om mensen te helpen die het niet breed hebben, of dat nu studenten, daklozen of leefloners voor wie het einde van de maand niet makkelijk is.

Het initiatief draait helemaal op vrijwilligers die telkens per twee een shift van twee uur op zich nemen. “Een hele uitdaging om zo een hele maand vol te krijgen”, vertelt Zinati aan BRUZZ.

Frigo pour tous is niet de eerste open koelkast in het gewest. Ook in Schaarbeek en Ukkel is er bijvoorbeeld al een. Als de verschillende initiatieven op hun beurt overschotten hebben, wisselen ze voedselvoorraden uit met elkaar.

BRUZZ-vlogger Saïd Al Haddad liep er even langs. Bekijk de reportage hier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?