'Open voedselverdeelpunten en medische posten voor kwetsbaren'

© PhotoNews

De Brusselse verenigingen Samenlevingsopbouw Brussel, het Brussels Platform Armoede en CAW Brussel vragen extra crisismaatregelen voor kwetsbare personen. De organisaties denken aan lokale verdeelpunten voor voedselhulp en de inrichting van laagdrempelige medische posten.

Door de oproep om thuis te blijven en met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen tijdens de coronacrisis, merken de Brusselse hulporganisaties dat heel wat kwetsbare personen in een extra moeilijke situatie belanden en bovenal geen levensnoodzakelijke hulp krijgen.

Geen overschotten voor paketten

Het hamstereffect dat zich in de supermarkten voordeed, had bijvoorbeeld tot gevolg dat er geen voedseloverschotten waren terwijl net daar voedselpakketten worden mee samengesteld. Bovendien moeten verdeelpunten noodgedwongen de deuren sluiten.

Daarom richten de armoedeorganisaties zich tot de Brusselse regering. "Zij moet lokale verdeelpunten voor voedselhulp opzetten", klinkt het. "Het Brussels Gewest kan daarvoor onder meer een beroep doen op het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD)."

Winteropvang sluit straks

Om medische zorg te garanderen voor kwetsbare mensen roepen ze de Brusselse overheden op lokale en laagdrempelige medische posten in te richten voor daklozen en mensen zonder wettig verblijf. Zeker na de sluiting van het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje van Fedasil.

Daarnaast vragen ze ook dat minister-president Vervoort zijn coördinerende rol opneemt en een homogene dienstverlening van de negentien OCMW's garandeert tijdens deze crisis. Ten slotte roepen ze ook op om voor opvang voor daklozen te zorgen in publieke gebouwen zoals sporthallen. De winteropvang in Brussel sluit namelijk al op 31 maart.

Intussen werden wel al wat initiatieven op poten gezet om daklozen en andere kwetbare groepen te begeleiden. Zo opende Samusocial een opvanghuis voor daklozen die symptomen hebben van het coronavirus en vorderde de gemeente Etterbeek al een hotel op om daklozen in op te vangen die niet meer terecht kunnen in de traditionele opvangcentra.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?