Openbaar ministerie versus Deliveroo: CEO dreigt met vertrek uit België

LG
20/01/2020

Voor de arbeidsrechtbank start vandaag het onderzoek naar het statuut van de Deliveroo-koeriers, die momenteel als zelfstandigen voor het bedrijf werken."Ik denk niet dat we bij een negatieve beslissing onze activiteiten in België zullen kunnen verderzetten", verklaart Pierre Verdier, CEO van Deliveroo België maandag in Le Soir.

"Een negatieve beslissing van de rechtbank zal ernstige gevolgen hebben voor Deliveroo", verklaart de CEO. Als de rechtbank zou beslissen dat de Deliverookoeriers wettelijk gezien hun diensten niet als zelfstandige kunnen verkopen aan Deliveroo, twijfelt de CEO of hij verder wil gaan met leveringen in België. De activiteiten van de onderneming, die bestaan uit de aan huis levering van klaargemaakt voedsel, "zullen zich niet met dezelfde intensiteit en stiptheid kunnen verderzetten", dreigt hij.

"Dan zullen we slechts 2% in plaats van 30% van het stedelijke grondgebied van onze diensten kunnen voorzien", meent de CEO. "Ook voor de Belgische economie is dat problematisch. Ons bedrijf zorgde voor 40 miljoen extra omzet voor onze horecapartners in 2019."

Op 20 januari vindt de eerste zitting plaats in het proces van het arbeidsauditoraat versus Deliveroo België. Het verzoek dat door de magistraten werd ingediend, aan het einde van een tweejarig onderzoek, stelt de aard van de werkrelatie tussen de koeriers en het bedrijf in twijfel.

Momenteel betaalt het platform zijn bezorgers geen vast loon: de koeriers werken onder een zelfstandigenstatuut of via het systeem van deeleconomie (dat koeriers vrijstelt van belastingen op de eerste 6000 euro aan jaarinkomen, nvdr). Volgens het openbaar ministerie zouden de koeriers moeten functioneren in loondienst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Deliveroo, arbeidsrechtbank, statuut

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni