Het openluchtzwembad in het Provinciaal Domein van Huizingen tijdens de hittegolf in de zomer van 2016
© PhotoNews | Het openluchtzwembad in het Provinciaal Domein van Huizingen tijdens de hittegolf in de zomer van 2016.

Openluchtzwembad Huizingen sluit wellicht voorgoed

EDB
© BRUZZ
11/03/2022

Het openluchtzwembad van het provinciaal domein Huizingen zal wellicht voorgoed gesloten worden. Zowel de versleten infrastructuur, het weinig duurzame karakter van het zwembad, het probleem om voldoende redders te vinden als de veiligheidsperikelen doen het zwembad de das om.

Dat meldt La Dernière Heure en het nieuws wordt aan onze redactie bevestigd door provincieraadslid Ann Schevenels (Open VLD). De deputatie heeft de provincieraad voorgesteld om het zwembad te sluiten. Als de provincieraad het voorstel van de deputatie volgt, zal het openluchtzwembad van Huizingen zijn deuren niet meer openen. Slecht nieuws voor de Brusselaars die ’s zomers naar het domein afzakten voor een verfrissende duik.

“Er zijn verschillende redenen voor deze beslissing,” aldus Schevenels. “Ten eerste is de installatie versleten. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een aantal defecten gehad die ertoe hebben geleid dat het zwembad een aantal weken dicht is moeten blijven.” Het openluchtzwembad van het provinciedomein dateert van 1948. Door de schaarste aan vervangonderdelen – nieuw of tweedehands – is een herstel van de huidige technische installaties onmogelijk.

Een tweede factor die meespeelt in de beslissing, is het gebrek aan duurzaamheid. “We dienen telkens duizenden liters waters op te pompen. Dat water – dat aangevuld wordt met chloor – komt vervolgens in rioleringen terecht. Dat past niet meer bij wat we vandaag weten over duurzaamheid,” aldus Schevenels.

Bovendien kampt het openluchtzwembad al een hele tijd met het vinden van voldoende redders. “Vorige zomer hebben we ook even moeten sluiten wegens een gebrek aan redders. Omdat het zwembad slechts een aantal maanden per jaar open is, vinden we moeilijk geschikt personeel.”

Tot slot spelen ook de veiligheidsperikelen rond het openbaar zwembad een rol. “Als er problemen waren waarbij de politie of veiligheidspreventie moest optreden, had dat steevast te maken met het openluchtzwembad,” aldus Schevenels.

Molenbeek openleggen

“We willen dus een nieuw verhaal schrijven, waarbij we willen proberen om waterrecreatie op een andere manier aan te bieden,” klinkt het. “Daarom spelen we met het idee om de Molenbeek die door het domein loopt en nu soms overstromingen veroorzaakt, open te leggen.”

“Vandaag is de Molenbeek immers ingebuisd en overwelfd. Als we de beek openleggen, kan het oppervlaktewater dienen als recreatiewater. Het zal dan geen zwemwater zijn, maar kinderen kunnen er zich wel in amuseren.”

Op 15 maart brengt de bevoegde raadscommissie een werkbezoek aan het Provinciedomein Huizingen. Op 22 maart spreekt de provincieraad zich uit over de sluiting van het openluchtzwembad. Volgens Schevenels is de kans groot dat de beslissing er komt.

Het openluchtzwembad in het Provinciaal Domein van Huizingen tijdens de hittegolf in de zomer van 2016
© PhotoNews | Het openluchtzwembad in het Provinciaal Domein van Huizingen tijdens de hittegolf in de zomer van 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, openluchtzwembad, ann schevenels, Open VLD

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie