| Een simulatiebeeld van het toekomstige Manufakturegebouw

Nieuwe stap richting openluchtzwembad op Abattoir-site

SDS
© BRUZZ
24/02/2022

De Brusselse regering heeft een bouwvergunning afgeleverd voor Manufakture, het nieuwe gebouw van Abattoir in Anderlecht. Ze keurde ook een investeringssubsidie van 2,1 miljoen euro goed voor de versteviging van de structuur van het pakhuis, om er een openluchtzwembad op te kunnen aanleggen. Eerder maakte ook de VGC daar al geld voor vrij. Nu moet een privépartner gevonden worden die bouw, onderhoud en uitbating van het zwembad voor zijn rekening wil nemen.

Op de Abattoirsite in Anderlecht wordt tegen de lente van 2024 Manufakture opgeleverd, een nieuw gebouw dat plaats zal bieden aan vleesversnijding en ander voedselverwerkende activiteiten. In het gebouw komt ook een autoparking die de huidige parkeerplaatsen in openlucht grotendeels zal vervangen.

"De toegang tot het gebouw voor de logistiek en andere voertuigen is zo ontworpen dat hun impact beperkt blijft en dat voetgangers en fietsers zo veel mogelijk ruimte krijgen", laat staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) donderdag weten.

Begin 2019 opperde de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret in zijn projectoproep voor Manufakture om er een extra bouwlaag parking aan toe te voegen. Op die manier zou het dak van tienduizend vierkante meter geen parkeerplaats moeten worden, maar gebruikt kunnen worden voor een open én overdekt complex van zwembaden “met een fantastisch uitzicht over Brussel”.

Het Brussels Gewest had oren naar dat publieke zwembad. Maar daarvoor moest het nieuwe gebouw een stevigere fundering en structuur hebben, iets wat de NV Abattoir niet zelf financiert. De Brusselse regering heeft nu het principe van een subsidie van 2,1 miljoen euro goedgekeurd voor de versteviging van de structuur van het pakhuis en de verwerving van het zakelijke recht om er een openluchtzwembad aan te leggen, in het kader van een publiek-private samenwerking.

Die financiering komt bovenop een geplande maximuminvestering van 1,8 miljoen euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor deze versteviging. De VGC, de gemeente Anderlecht en het Brussels Gewest stappen zo mee in dit project als structurele partners.

Daarvoor had de regering eerst een haalbaarheidsstudie besteld, die inmiddels is goedgekeurd. Het is de Maatschappij voor stedelijke Ontwikkeling (MSI) die de ontwikkeling van het project zal begeleiden.

Basis voor mogelijk zwembad

Dat betekent nog niet dat de bouw van het zwembad nu geregeld is. "In de volgende stappen zal over het zakelijk recht op het dak worden onderhandeld, financiering worden gevonden voor de bouw en uitbating van het zwembad en een opdracht worden gelanceerd om een privépartner te vinden die het zwemcomplex moet ontwerpen, bouwen, onderhouden en uitbaten", laat Smet in een persmededeling weten. "Het spreekt vanzelf dat de architectuurkwaliteit in lijn zal moeten zijn met Manufakture en het potentieel van de site."

"Met deze eerste bijdrage kan de regering inspelen op de grote behoefte aan bijkomende zwemruimte in het Brussels Gewest door de aanzet te geven voor de bouw van een complex met binnen- en buitenzwembaden op basis van een visie waarin duurzame ontwikkeling en de toegankelijkheid van de site voor iedereen centraal staan."

Het dak, "met een vergelijkbare oppervlakte als die van de Grote Markt", zal volgens de regering ook zonder bezoek aan het openluchtzwembad voor iedereen toegankelijk zijn. Er zullen activiteiten en festiviteiten kunnen worden georganiseerd. (Lees verder onder de simulatie-afbeelding)

toitmanufakture.jpg

| Het toekomstige dak van de Manufakture

Loggia's

Het Manufakture-gebouw zelf bestaat uit twee gestapelde duplexen. Aan de noordzijde van het gebouw zijn twee grote loggia’s geplaatst, verwijzend naar de industriële schaal van het terrein. Die kant herbergt de agrovoedingsfunctie en aanverwante kantoren. Het dakontwerp is dat van een grote pergola, tegenover de veranda’s van Foodmet. Dit dakterras zal bovendien een indrukwekkend zicht op de Brusselse skyline bieden.

Nu de bouwvergunning is afgeleverd, zal de bouw van Manufakture in de komende maanden van start gaan. Het gebouw zal deels via EFRO-fondsen (Europees Fonds ovoor Regionale Ontwikkeling) worden gefinancierd en wordt normaal gezien in de lente van 2024 ingehuldigd. De kostprijs van de bouw wordt op ongeveer 17,5 miljoen euro (zonder btw) geschat, met inbegrip van de versteviging van de onderliggende structuur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni