Abattoir in zee met Brussels architectenbureau

© Baukunst
| Winnend ontwerp van de Manufakture.

Op de slachthuissite in Anderlecht verrijst de komende jaren een nieuwbouw met ateliers, een parkeergarage en wie weet ook een dakzwembad. Voor de realisatie gaat Abattoir nu in zee met architectenbureau Baukunst, gevestigd in Brussel en Lausanne.

Baukunst kwam als laureaat uit een eerder aangekondigde architectuurwedstrijd in samenwerking met de Brusselse bouwmeester. De opdracht bestond erin een nieuw slachthuis te ontwerpen, met daarnaast ook parkeergelegenheid. Op het dak zou plaats zijn voor een publiek zwembad, verwarmd met de energie van de koelinstallaties.

Het project, dat luistert naar de naam Manufakture, komt achter de historische markthal. Op het gelijkvloers komt uiteindelijk geen slachthuis, maar wel ateliers voor vleesversnijding en “andere voedingsgerelateerde productieve activiteiten.”

Daarboven komt een parkeergarage, goed voor 420 plaatsen. Die kan gebruikt worden voor bezoekers van de markten en moet het geplande verlies van parkeerplaatsen langs de Industriekaai compenseren. Het Gewest heeft immers plannen om een deel van de bestaande Parking Delacroix te onteigenen om er een publieke esplanade in te richten.

Zwembad?

Verder moet er ook een functie op het dak komen. Abattoir heeft op dat vlak al een prille traditie, met de realisatie van een grote stadsboerderij op de Foodmet. Op het dak van de Manufakture is ook ruimte "voor publieke functies die kunnen inspelen op de noden van Brussel”, klinkt het.

Eerder werd al geopperd dat hier een zwembad kan komen. Dat is ook onderzocht in het kader van de architectuurwedstrijd. “De warmte die vrijkomt uit de koelinstallaties van de productieve activiteiten kan gerecupereerd worden voor verwarming van het zwembad, waardoor de investering een flink stuk voordeliger en duurzamer is vergeleken met een klassiek zwembad”, stelt Abattoir. Dat geeft verder aan dat de overheid en privé de handen in elkaar moeten slaan om dit te realiseren. Afwachten dus of het plan ook concreet wordt.

Abattoir raamt het budget voor de Manufakture ondertussen op 18 miljoen euro. Abattoir kan alvast rekenen op een Europese subsidie van 10 miljoen euro.

De realisatie van de Manufakture is gepland voor 2023. Een jaar eerder zou al een ander bouwproject concreet moeten worden: Kotmet, een nieuwbouw met winkelruimtes en studentenwoningen.

Manufakture baukunst dak
© Baukunst
| Simulatiebeeld van het dak, waar een zwembad zou kunnen komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?