Opfrisbeurt moet bovenstad wapenen tegen shoppingcentra

© Saskia Vanderstichele

Het stukje Kleine Ring tussen Louiza en de Naamsepoort wordt de komende jaren vernieuwd. De nieuwe openbare ruimte moet de omliggende wijken beter verbinden en meer plaats geven aan fietsers en voetgangers. Ook moet het project de bovenstad wapenen in de concurrentie met de geplande shoppingcentra.

Een overkapping van de Kleine Ring tussen Louiza en Troon komt er (voorlopig) niet, maar het Gewest wil wel werk maken van de vernieuwing van de openbare ruimte tussen Louiza en Naamsepoort. Bouwmeester Kristiaan Borret lanceerde zopas een ontwerpwedstrijd voor de zone. Het is de bedoeling de openbare ruimte grondig te vernieuwen, van de versleten voetpaden over het stadsmeubilair tot de verlichting.

Na de heraanleg moet de oversteek tussen Gulden Vlieslaan (Elsene) en Waterloolaan (Brussel) makkelijk zijn dan vandaag. De wijken aan beide kanten van de lanen voelen vandaag aan als aparte werelden. Dat moet worden aangepakt, maar tegelijk kunnen de verschillende wijken hun eigen karakter wel behouden, klinkt het. De luxewinkels op de Waterloolaan hebben immers een ander publiek dan de meer toegankelijke merken op de Gulden Vlieslaan.

Verder moet er naast flaneerruimte ook een verblijfsruimte komen, waar mensen even kunnen verpozen en waar plaats is voor evenementen. "Een aantrekkelijk openbaar domein dat uitnodigend is om er te verblijven, is complementair aan het winkelen en vormt een meerwaarde dat de aantrekkingskracht van de winkelzone verhoogt", luidt het in de omschrijving van de opdracht.

Minder auto, meer fiets
Om de openbare ruimte aangenamer te maken zal de plaats van de auto verminderd worden. Vandaag is zowat 80 procent van de ruimte voorbehouden voor privévoertuigen. Het gaat dan om rijvakken, maar ook om bovengrondse parkeerplaatsen. Die zullen worden ingeperkt, onder meer om plaats te maken voor tweerichtingsfietspaden aan beide zijden van de Kleine Ring.

Het hele project moet de zone aantrekkelijker maken zodat die zich verder kan profileren "als commerciële pool van internationale allure" en vooral ook "de concurrentie aankan met nieuwe projecten zoals Uplace en Neo."

De heraanleg is begroot op 10 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?