Opgepakte jongeren zitten samen met Close: 'Verwachten concrete maatregelen'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 5 februari 2021

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) heeft samengezeten met een aantal jongeren die twee weken geleden tijdens een betoging tegen klassenjustitie hardhandig zijn aangepakt door de politie. “Ik hoop wel dat dit gesprek leidt tot concrete maatregelen en niet uitdraait op loze beloftes,” is Simon Pycke (16) duidelijk. Ook de kinderrechtencommissaris was aanwezig bij het gesprek.

Op 24 januari vindt in het centrum van Brussel een betoging plaats tegen klassenjustitie. Onder de 150 manifestanten bevinden zich ook heel wat jongeren. De sfeer op het protest ontaardt en leidt tot tal van arrestaties. Simon (16), Alexandre (17), Emily (17) en Pierly (16) worden die dag ook aangehouden en vervolgens afgevoerd naar de politiekazerne van Etterbeek. Daar worden ze samen met een heleboel andere opgepakte betogers in een veel te kleine cel gepropt.

Lang nadat het protest is afgelopen krijgen de vier laat op de avond hun vrijheid terug. Al voelt dat zo voor hen niet aan. Want de manier waarop de politie hen behandeld heeft, zindert nog na. In de cel zouden ze naar eigen zeggen geslagen, geschopt en beledigd zijn. De ouders van de kinderen dienen na het horen van die verhalen klacht in bij Comité P.

'Dit is uniek'

Ook burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) krijgt lucht van de situatie en nodigt de jongeren samen met hun ouders en de kinderrechtencommissaris uit voor een gesprek. Zij zaten donderdag met hem samen en zijn blij dat er wordt geluisterd.

“Dit is uniek. Het doet deugd dat er naar ons geluisterd wordt. Het is een belangrijke eerste stap om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Ik hoop wel dat dit gesprek leidt tot concrete maatregelen en niet uitdraait op loze beloftes,” zegt Simon (16), wiens vader Alexandre ook aanwezig was op het overleg. “Ze waren allemaal heel erg goed voorbereid. Het gesprek is sereen verlopen, met het nodige respect langs beide kanten.”

Binnen een maand zitten de jongeren opnieuw samen met de burgemeester. Er zal dan verder besproken worden welke acties er genomen kunnen worden. Dat die er moeten komen, is voor Alexandre (17) wel duidelijk. Want het vertrouwen in de politie moet hersteld worden. “De haat zit nog heel diep, maar ik ben er mij ook wel van bewust dat het korps niet enkel uit rotte appels bestaat.”

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?