Opnieuw staking bij aanmeldcentrum Klein Kasteeltje

© Belga
27/10/2021

De werknemers van Fedasil hebben woensdag opnieuw het werk neergelegd. Dat bevestigen Fedasil en vakbond ABVV-ACOD. De werknemers van Fedasil uiten zo hun woede over het gebrek aan actie van de politieke autoriteiten, het structurele gebrek aan opvangplaatsen en de achteruitgang van de werkomstandigheden.

"Wij hebben verschillende ontmoetingen gehad met de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, de heer Sammy Mahdi, op 24 september en op 20 en 26 oktober, en hebben tot dusver geen tevredenstellend antwoord gekregen op onze verzoeken", klinkt het.

De vakbonden klagen al enkele maanden het structurele gebrek aan opvangplaatsen, middelen en personeel aan. Door de achteruitgang van de arbeidsomstandigheden komen ze niet meer toe aan hun kerntaak: de bed-bad-broodregeling en de begeleiding van asielzoekers.

Het personeel van Fedasil heeft verschillende eisen. Ze vragen meer respect voor de werkomgeving van de werknemers door een financiële erkenning van het zware werk en een duidelijke omschrijving van de missie voor het aanmeldcentrum, ook in tijden van crisis. Ze willen ook dat het asielrecht gerespecteerd wordt door elke persoon de mogelijkheid te geven om een verzoek om internationale bescherming in te kunnen dienen, onmiddellijk een noodopvangcapaciteit op te zetten en snel structurele opvangplaatsen te creëren.

'Personeelsbeleid niet in twee weken veranderen'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi begrijpt dat het personeel van Fedasil bezorgdheden heeft, maar hij betreurt de nieuwe stakingsactie in het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje. In een reactie aan Belga geeft hij mee dat er op vorige overlegmomenten al afspraken gemaakt zijn over de arbeidsomstandigheden. "Je kan een personeelsbeleid dat al jaren op deze manier georganiseerd wordt niet in twee weken tijd veranderen", stelt Mahdi.

Op de vorige overlegmomenten werd er volgens staatssecretaris Mahdi al naar oplossingen gezocht voor het werken met tijdelijke contracten en de onduidelijke uurroosters. Ondertussen worden ook de laatste praktische hordes genomen om bijkomende opvangplaatsen te activeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni