De gevangenis van Vorst
© PhotoNews | De gevangenis van Vorst.

Opstand in de gevangenis van Vorst: gedetineerden weigeren naar cel terug te keren

© Belga
14/10/2022

Ongeveer 50 gedetineerden van de gevangenis van Vorst hebben donderdagavond geweigerd terug te keren naar hun cellen. Zo hebben ze geprotesteerd tegen het gebrek aan informatie over hun verhuizing naar de nieuwe gevangenis van Haren. Dat berichten verschillende media en bevestigt het bestuur van de gevangenis vrijdag.

De gevangenen weigerden de binnenplaats te verlaten. Ze eisten praktische informatie over hun toekomstige verhuizing, maar de directie was nog niet in staat om te antwoorden. De gedetineerden kropen vervolgens op het dak en maakten materiaal stuk, voor ze naar hun vleugel terugkeerden. Het gevangenispersoneel verliet de zone en de politie werd opgeroepen ter versterking.

"We hebben veel materiële schade vastgesteld, maar geen gewonden, omdat er geen fysieke confrontatie was met het personeel en de politie", voegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen, toe. "Deze rel is buiten proportie", meent ze, "omdat de directie de verhuizing pas begint voor te bereiden."

Omstreeks 01.30 uur keerden de gevangenen vreedzaam terug naar hun cel. Ongeveer 170 mensen worden nog vastgehouden in de gevangenis van Vorst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie