| Het Brussels Vluchthuis is al even op zoek naar middelen voor extra plaatsen.

Opvanghuizen voor LGBTQI+-personen krijgen 954.000 euro extra

© Belga
16/12/2020

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) maakt 945.000 vrij voor opvanghuizen van LGBTQI+-personen. Tijdens de coronacrisis komen er 15 à 20 opvangplaatsen bij in Brussel en telkens 10 in Vlaanderen en in Wallonië. De extra middelen maken deel uit van het steunpakket van de taskforce kwetsbare groepen van minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS).

De opvanghuizen bieden een plek aan jongeren tot 30 jaar die omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit thuis niet langer welkom zijn of zelfs door hun familie bedreigd worden. De jongeren brengen 3 tot 9 maanden in zo'n opvanghuis door. Bedoeling is dat de jongere er leert zijn leven richting te geven, mentaal sterker wordt, opnieuw zelfvertrouwen vindt, voor zichzelf verantwoordelijk leert te zijn en zijn identiteit ontwikkelt. Ook praktische zaken als een eigen bankrekening openen, een eigen inkomen beheren, bij een mutualiteit aansluiten, werk zoeken en uiteindelijk een eigen adres hebben, komen aan bod.

"Deze LGTBQI-jongeren bevinden zich in een fragiele, onzekere situatie. De coronacrisis heeft deze noodsituatie nog versterkt. Het risico dat ze dakloos worden of in de prostitutie belanden, is reëel", zegt staatssecretaris Schlitz. "Deze opvanghuizen bieden rust, maar werken ook aan zelfontplooiing van de jongeren. Daarnaast is er ook sociale, psychologische en professionele begeleiding. Het parcours hier maakt de jongere autonoom en sterker."

De extra centen voor LGBTQI+-personen maakt deel uit van het steunpakket van de taskforce kwetsbare groepen van minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS). Die taskforce werkte een voorstel uit om de meest verzwakte personen door de coronacrisis te helpen. Het gaat om een pakket van 75 miljoen euro, waarin onder meer sprake is van psychologische hulp voor zelfstandigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Sarah Schlitz, Karine Lalieux, opvang LGBTQ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni