Opwaarderingsproject Kleine Zennepark pakt belangrijke architectenprijs

Nathalie Dirix
© BRUZZ
04/11/2022

Elk jaar bekroont het Nederlandse architectuurtijdschrift De Architect projecten die weten te verrassen met hun visie op duurzaamheid en innovatie. Dit jaar viel het oog van de ARC-jury op een ontwerp van het Brussels bureau Brut, dat het Kleine Zennepark wil transformeren tot een groene oase in een dichtbevolkt gebied. Wat vinden de buurtbewoners zelf van dat plan?

Het nieuwe project, een groene promenade van meer dan één kilometer lang en twaalf meter breed, verbindt het park aan de Ninoofsepoort met de slachthuizensite en het Dauwpark. En net dat charmeerde de jury van de ARC-prijzen: het Kleine Zennepark zal namelijk 'lucht en ruimte toevoegen in een dichtbebouwd gebied', aldus het rapport.

Momenteel wordt de Brusselse Kanaalzone, en dan vooral het gebied tussen Kuregem en de Anderlechtse Poort, nog te veel overheerst door beton en verouderde auto-industrie. Die omgeving meer leefbaar en genietbaar maken, vormde dan ook de ambitie van het Brusselse architectenbureau Brut en het Nederlandse bureau Okra, die nu een belangrijke internationale prijs pakken.

Gefaseerd plan

Het plan zal in verschillende fasen uitgevoerd worden, afhankelijk ook van hoe snel het Brussels Gewest kan schakelen. Voor de eerste centrale zone werd reeds een bouwaanvraag ingediend. In de eindfase zullen er over de volledige lengte zeventien toegangspoorten komen, elk met een architecturaal ­accent. In de bredere zones van het project kunnen speeltuinen, zitplekken, barbecuetafels en gemeenschapsruimtes eventueel komen.

Het project kwam in overleg met de buurtbewoners tot stand, onder meer via verschillende workshops en vergaderingen.

"Dit park houdt me in vorm"

Fuhua Yin (58), inwoonster van Brussel

"Het moet een gezellige ontmoetingsplaats worden in een wijk waar heel weinig openbare ruimten zijn," klonk het begin dit jaar nog tijdens de eerste voorstelling van het project.

Maar dat is de toekomst. Ook vandaag vervult het park in zijn huidige vorm en in de mate van het mogelijke die rol: de mix van natuur en creativiteit, in de vorm van muurschilderingen, brengt zuurstof in een dichtbebouwde zone. Dat blijkt ook uit verschillende reacties die BRUZZ sprokkelde bij buurtbewoners.

"Dit stukje groen is voor mij en m'n kinderen onontbeerlijk"

Tim Coenen (49), inwoner van Brussel

Tim Coenen (49) die een beetje verder in de Zennestraat woont, komt er meerdere keren per week met zijn twee kinderen: Borkoz (4 jaar) en Miki (2 jaar). "Een absoluut pluspunt vind ik de speeltuigen, die je kan aanpassen aan de verschillende leeftijden. Daarnaast vervult het park ook een sociale functie. Je ontmoet regelmatig mensen die je ook aan de schoolpoort ziet. Dat kan aanzetten tot een babbel. Zeker in de zomer kwam ik elke dag. Daarom is dit stukje groen voor mij onontbeerlijk."

"Hier beleef ik mijn rustmomenten"

Mohammed Akram (40), inwoner van Brussel

Rust- en fitnessmomenten

Fuhua Yin (58), een dame van Chinese origine die al tien jaar in Brussel woont, komt haast elke dag naar het park. En meestal ’s ochtends. “Ik begin mijn dag in alle rust door een wandeling te maken en lichamelijke oefeningen te doen. Dat houdt me in vorm. Het is een dagelijks ritueel.”

Mohammed Akram (40) woont in de buurt van het noordstation. Hij komt niet alleen de rust in het Dauwpark opzoeken: “Ik ontdekte vier jaar geleden ook een goed Arabisch restaurantje in de buurt. Soms gebeurt het dat ik meerder keren per week kom.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni