Oude maalderij wordt hypermodern bedrijven- en cultuurcentrum

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
23/02/2012
De voormalige maalderij aan de Demetskaai zal de komende twee jaar een ware metamorfose ondergaan. De oude industriële site, nu nog gebruikt als bandencentrale, wordt omgetoverd in een hypermodern bedrijvencomplex en een ‘Interpretatiecentrum’, dat de bezoeker alle aspecten van de kanaalzone laat ontdekken.

De prestigieuze renovatie wordt mogelijk gemaakt dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, kortweg Efro, dat de sociaal-economische kloof tussen wijken wil verkleinen. Niet voor niets werd dit pand in het hart van de kanaalzone gekozen, een belangrijk onderdeel van Kuregem, tussen de Sluis van Molenbeek en de Biestebroekkaai. Het architecturale pronkstuk moet de hele wijk een nieuw gezicht geven en vooral de economische en culturele dynamiek aanzwengelen.

Het hele terrein is twintig are groot. Van de ruimte is drieduizend vierkante meter bestemd voor kmo's, onderverdeeld in vijftien modules. Daarnaast komt er een ontdekkingscentrum van zo'n duizend vierkante meter waarin het typische karakter van de Brusselse wijken rond het kanaal in beeld gebracht zal worden, met de klemtoon op de industriële geschiedenis en het multiculturele karakter.

Voor de precieze invulling van het ontdekkingscentrum zal volgende maand een museograaf aangesteld worden.

Hall of Fame
Bij het uit de doeken doen van de plannen schuwden hoofdarchitecten Oana Bogdan en Leo Van Broeck - samen Bogdan & Van Broeck Architects - de chique woorden niet. Bezoekers worden op de benedenverdieping verwelkomd in de Hall of Fame, waar het onthaal van de bedrijfsruimtes en het Interpretatiecentrum liggen. In het midden van de hal bevindt zich de silo, een verticale ruimte die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt, met op de eerste verdieping aan de ene kant de ontdekkingsstudio voor projecties en aan de andere kant de vuurtoren, die de bezoeker een panoramisch uitzicht op de kanaalwijk biedt.

Opmerkelijk is ook het innoverende atelier waar houten boten zullen worden gemaakt. Er zou ook een historische werf komen waar een aak gebouwd wordt, al moet dat idee nog nader onderzocht worden.

Het gerenoveerde gebouw zou begin 2014 de deuren moeten ope­nen en heeft een kostenplaatje van 7,67 miljoen euro. Ook de Gewestelij­­ke Ontwikkelingsmaatschappij Brus­sel (Gomb, voor de aankoop van het gebouw) en de gemeente Anderlecht dragen een steentje bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni