Oudejaarsrellen zinderen na: 'Het is niet aan de brandweer om te patrouilleren'

rellen brand molenbeek
© Stijn Tshibangu - Ngalula
| Molenbeek stond net als vorig jaar in brand tijdens de oudejaarsnacht.
© Stijn Tshibangu - Ngalula
| Molenbeek stond net als vorig jaar in brand tijdens de oudejaarsnacht.

De oudejaarsrellen in Molenbeek zitten Eric Labourdette, vakbondsafgevaardigde van de brandweer, nog steeds erg hoog. In een open brief wijst hij met een beschuldigende vingen naar de politiek. "We zijn een beetje vergeten dat iedereen een rol heeft te spelen. Het is toch niet aan de brandweer om te patrouilleren," zegt vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette.

Vlak na de oudejaarsrellen in Sint-Jans-Molenbeek had Labourdette al gefulmineerd tegen de relschoppers. "Er moet een einde komen aan de politieke correctheid. Het is tijd om te erkennen dat er geen controle meer is in bepaalde wijken," zei hij toen.

In een nieuwe mededeling klaagt hij het personeelstekort bij de brandweer aan en het gebrek aan coördinatie en duidelijke taakverdeling. "Het lijkt erop dat we een beetje vergeten zijn wie wat doet tijdens zo'n gebeurtenissen. Het is de politie op het terrein die de hulpdiensten moet waarschuwen voor onlusten. Het is toch niet aan de brandweer om te patrouilleren?"

Hij maakt ook de politieke balans op. Hij is vooral scherp voor de PS-politici Rudi Vervoort, Brussels minister-president, en Cathérine Moureaux, burgemeester van Molenbeek.

Labourdette noemt Moureaux' reactie op de rellen "belachelijk" en wijst op de verantwoordelijkheid van Vervoort in zake veiligheid. "Sinds de zesde staatshervorming, ligt de veiligheid in het Brussels Gewest in handen van de minister-president. Maar welke maatregelen heeft hij genomen na de rellen, die nochtans ook in zijn gemeente Evere plaatsvonden op oudejaarsnacht?"

"De veiligheid in Brussel is erg gevoelig politiek onderwerp. Het is erg stil geweest en geen enkele politieke autoriteit heeft de onlusten sterk veroordeeld. Ach ja, er zijn weldra verkiezingen," besluit hij schamper.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?