Oudergemse blaast 110 kaarsjes uit

Gabrielle Mélard wordt 110 jaar oud

Gabrielle Mélard heeft als tweede oudste nog levende Brusselse de kaap van de 110 jaar gerond. Ze werd op 31 juli 1909 geboren in Sint-Joost. Dat wordt woensdag gevierd in residentie Parc Des Princes, waar ze verblijft. Ouderdomsdeken Elisabeth De Proost, uit Anderlecht, blies intussen al 111 kaarsjes uit.

De vader van mevrouw Gabrielle Georgette Edmie Jacqueline Joséphine Mélard, zoals ze voluit heet, was een antiquair, afkomstig uit Wonk, een oorspronkelijk Limburgs dorp dat bij de definitieve vastlegging van de taalgrens in 1963 werd overgeheveld naar de provincie Luik.

Haar Brusselse roots kreeg ze mee van haar moeder, die als kleermaakster in de hoofdstad werkte. Niet lang na haar geboorte liet haar vader het gezin in de steek, en tijdens de Eerste Wereldoorlog verhuisde ze naar Luik. Daar werd ze opgevoed door haar oom en tante. Ze bracht het grootste deel van haar leven daar door als bediende, en schoolde zich op latere leeftijd bij tot verpleegster.

Maar de band met Brussel werd nooit doorgeknipt. Ze kwam haar familie frequent opzoeken met het openbaar vervoer, tot op hoge leeftijd. Maar op 94-jarige leeftijd besloot ze om permanent terug te keren, en nam ze haar intrek in een rusthuis in Oudergem. Gabrielle Mélard is nooit getrouwd.

Joie de vivre

In de loop van haar 107e levensjaar werd Gabrielle Mélard getroffen door een zware longonsteking, maar hier is nu niets meer van te merken. Communiceren verloopt wel niet meer zo vlot, doordat haar gehoor en zicht beperkt zijn. Maar dat houdt de kranige eeuwelinge niet tegen om nog steeds met volle teugen van het leven te genieten. "Ondanks de auditieve beperking die ze heeft, fleurt ze helemaal op wanneer we muziek opzetten", zegt een medewerkster van het rusthuis aan BRUZZ. "Ze hoort echt alles graag."

Daarnaast wordt ze ook gelukkig door de aanwezigheid van dieren, en heeft ze een gezonde eetlust. Desserts zijn haar favoriete onderdeel van een maaltijd.

Tweede oudste

Met haar gezegende leeftijd is Mélard intussen de tweede oudste inwoonster van het gewest. Alleen Elisabeth De Proost gaat haar voor, met intussen al 111 levensjaren op de teller. België telt in totaal vijf bejaarden die 110 jaar of ouder zijn, allemaal vrouwen, en twee van hen wonen dus in Brussel.

20190731_GABRIELLEMELARD_BRUZZ
© BRUZZ
| Neef Guy Mélard kwam op bezoek om Gabriëlle te feliciteren

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?