Reportage

Ouders met kinderen zoeken massaal parken op: 'Goed dat scholen dicht zijn'

LG
© BRUZZ
29/03/2021
Updated: 29/03/2021 18.46u

Vandaag gaat officieel een extra lange paasvakantie van start, met dank aan een ontluikende derde COVID-golf. Gelukkig ontluikt ook de lente, en dus zoeken Brusselse ouders met kroost de dichtsbijgelegen parken op.

Florence (34) heeft haar zoon Vassilli vorige week woensdag al uit voorzorg van school gehaald. Vorige week was er heel wat politieke onduidelijkheid over het al dan niet sluiten van het kleuteronderwijs, de basis-en middelbare scholen. Pas in het weekend kwam er duidelijkheid. Florence, de moeder van Vassilli nam zelf dan maar het heft in eigen handen. De 4-jarige spruit in camouflagebroek speelt in het versgemaaide gras op de grote heuvel in het Schaarbeekse park.

"Mijn man is al wat ouder", vertelt Florence, "daarom zijn we extra voorzichtig. Het is niet de eerste keer dat we bij stijgende cijfers zelf onze voorzorgen hebben genomen en Vassilli thuis hebben gehouden, daags voor de politiek ook beslist om de school effectief te sluiten. Ik denk dat het daarvoor wel tijd was, ja. Al denk ik niet dat er op Vassilli's school veel besmettingen waren."

Spelende kinderen in het park van Laken

| In het park van Laken was er meer dan speelruimte genoeg, ondanks de grote opkomst

Florence is zelf sinds januari thuis met een burn-out, al heeft ze dat niet met zoveel woorden aan haar werkgever laten weten. Na een coronabesmetting raakte ze er maar niet bovenop. Ze werkte als ergotherapeute op de geriatrische afdeling van een Brussels ziekenhuis, waar ze veel van haar patiënten zag sterven, terwijl haar werkschema steeds stresserender werd.

"Ik heb nog steeds last van hartkloppingen en paniekaanvallen", vertelt ze, terwijl haar zoon dolenthousiast met een tak een paaltje te grazen neemt. "De laatste tijd gaat het wat beter. Ik ben zelf nogal een aanhanger van de Oosterse geneeskunde, en was vroeger zelf masseuse. Ik heb me opnieuw wat in die technieken verdiept, en sindsdien gaat het beter. Of ik ooit nog terugga naar het ziekenhuis, is nog maar de vraag. Misschien verander ik van job. Maar voor nu geniet ik gewoon nog even met mijn zoon van de zon."

ouders in het park

Philomène en Salome

Rabia en Hayat, twee bevriende dames van veertig met een kleurrijke hoofddoek, bespreken iets verderop samen het uitje naar Namen dat ze gisteren deden. De dochter van Hayat, Roumaissa, 8 jaar oud, speelt daarnaast uitgelaten met de bal. Ze is blij dat ze buiten is, en die extra week vakantie lijkt voor haar ook geen overbodige of onwelkome luxe te zijn. "Wij leven op een appartement hier in Schaarbeek zonder tuin, dus we zijn altijd blij om eens buiten te kunnen komen", zegt Rabia. "Roumaissa zit in het derde leerjaar en is soms niet te houden door al dat thuiswerk. We komen niet elke dag naar het park, maar vandaag was het weer uitzonderlijk uitnodigend."

Koffie aan de beek

Wat dieper in het park, bij de koffie- en burgerbar, staan Philomène en haar dochter Salome. Ze zijn omringd door andere mama's en kinderen die even een wandeling maken. De steps, fietsen en koetsen houden even halt voor een warme drank. "Eigenlijk moet mijn dochter wel huiswerk maken", geeft een lachende Philomène toe, "maar ik wou de kans niet laten liggen om nu even naar buiten te gaan." De andere kinderen aan de koffiebar zitten in dezelfde klas als Salome, en de moeders spraken last-minute samen af voor de wandeling. "We willen de kinderen een beetje in beweging houden. Die van ons zouden zo graag eens op reis gaan, of hun familie in Frankrijk zien. Maar ja, dat gaat nu niet. Gelukkig kan ik mij in mijn job flexibel opstellen, daarom heb ik mijn schema wat vloeiender gemaakt."

ouders in park van Laken

| Ook het gezin van Rachid zocht een zonnig plekje op

Ook de kinderen van Rachid en Soulihah hebben al een jaar hun familie in het buitenland niet meer gezien. Zij zijn afkomstig uit Algerije, en spenderen de namiddag in het Osseghempark in Laken. Hun vier kinderen zijn nog jong en houden het kalm. "Ik denk dat het goed is dat de scholen dichtgaan", zegt Rachid. "Er waren in de school van onze kinderen toch wel wat coronagevallen, ja. Ik vrees dat politici over de hele wereld slechte beslissingen hebben gemaakt omtrent corona." De twee vinden het fijn om de kinderen nu veilig terug thuis te hebben. Beiden zijn momenteel zelf thuis zonder job, en ze zijn blij om er op die manier te kunnen zijn voor hun kinderen.

Wijntje in het gras

Yara, Sarah en Laura zitten in het laatste jaar van het middelbaar. Ook voor hun komt de paasvakantie gelegen, want het schoolritme werd de laatste tijd steeds chaotischer. Niet alleen gingen er klassen in lockdown, de halve dagen thuis waren ook slecht voor hun motivatie. Alledrie zijn ze oud genoeg om zonder ouders thuis te zijn, maar vooral Laura vond dat best zwaar. "Ik heb een broer van 14, en was soms ook tegelijk met mij thuis, als onze ouders er niet waren. Hij kan zijn lessen wel alleen volgen, daar is hij verantwoordelijk genoeg voor. Maar hij stoorde mijn concentratie wel voortdurend. Probeer zo maar eens je hoofd erbij te houden, als die heel de tijd om aandacht vraagt..."

middelbare schoolstudenten in het park

| Yara, Sarah en Laura, drie hoopvolle laatstejaars

Haar vriendin Sarah heeft eerder dit schooljaar besloten om zich in te schrijven voor de examencommissie. Een C-attest gecombineerd met een vooruitzicht op thuisonderwijs, maakte het een gemakkelijke keuze. Ook zij gaat volgend jaar (als alles goed gaat) dus gewoon naar het hoger onderwijs. "Al heb ik de examencommissie toch ook wat onderschat", grijnst ze. Yara geeft aan dat ze blij is met de extra week vakantie, maar heikelt de steeds veranderende en schijnbaar willekeurige maatregelen. "Ik hoop dat ik na de paasvakantie weer voltijds naar school mag gaan. We hebben het nodig, zeker in dit laatste jaar", sluit ze af, terwijl ze haar leren jekker aantrekt.

Het drietal zoekt een plekje tussen de gezinnen in de Lakense zon - uit hun supermarktzakken klinkt het hoopvolle geklingel van een fles wijn en een paar glazen op.

In het Ter Kamerenbos, op zonnige dagen populair onder Brusselaars, ging BRUZZ kijken of de coronamaatregelen gerespecteerd werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Schaarbeek , Samenleving , Onderwijs , paaspauze , paasvakantie , afstandsonderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni