Navo-hoofdkwartier Evere in 2004

Overdracht voormalige NAVO-gebouwen zal pas eind juni gebeuren

© Belga
05/05/2020

De overdracht van de voormalige NAVO-gebouwen in Evere aan de Belgische staat loopt vertraging op. Die overdracht was voorzien voor eind april maar zou nu pas eind juni plaatsvinden. Dat zou geen gevolgen hebben voor het proces over de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem, dat in die gebouwen moet plaatsvinden en in september 2021 zou beginnen, aldus het federaal parket.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussels Airport en metrostation Maalbeek kwamen in totaal 32 personen om het leven. Ongeveer 340 personen raakten gewond. Een viertal maanden eerder had dezelfde cel IS-terroristen een reeks aanslagen gepleegd in Parijs.

Het federaal parket wil nu acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd. De raadkamerzitting over de doorverwijzing van de verschillende verdachten was eerst gepland op 30 april maar werd naar een latere, nog vast te leggen datum uitgesteld omwille van de coronacrisis.

Zowel dat uitstel als het uitstel van de overdracht van de voormalige NAVO-gebouwen zal in principe geen gevolg hebben voor de startdatum van het proces over de aanslagen. Dat was in september 2021 gepland. Wel wordt het uitkijken naar wat er in Frankrijk gebeurt met het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Op dat proces, dat oorspronkelijk in het voorjaar van 2021 zou plaatsvinden, staan immers vijf verdachten terecht die ook in Brussel moeten terechtstaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, NAVO, NAVO-gebouw, NAvo-hoofdkwartier, navo-site

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni