Overnachten in Brussel duurder: 'Hotels kunnen niet anders dan prijzen verhogen'

Rojin Ferho
© BRUZZ
21/10/2022

Wie tegenwoordig in Brussel last minute een kamer wil boeken voor minder dan honderd euro is er wellicht aan voor de moeite. Dat komt omdat de prijzen voor een hotelkamer gestegen zijn. Volgens de Brusselse hotelfederatie zou het gaan om een stijging met tien procent tegenover 2019. ‘Als je kijkt naar de oplopende kosten waarmee hotels vandaag geconfronteerd worden, dan kunnen wij niet anders dan de prijzen verhogen’, zegt Yves Fonck, voorzitter van de Brusselse hotelfederatie.

Stel: er is een evenement in Brussel waar je dit weekend graag naartoe wil, maar je geraakt ’s nachts niet meer thuis en moet last minute op zoek naar een kamer in de stad om te overnachten. De kans is dan heel groot dat je dieper dan voorheen zal moeten graven in je portefeuille. “In september zien wij inderdaad een stijging van de prijzen voor onze hotelkamers met tien procent tegenover 2019”, meldt Yves Fonck, voorzitter van de Brusselse hotelfederatie.

Al bestaan er ook uitschieters in Brussel: hotels die de prijzen voor hun hotelkamers verdubbelen. Hotel du Congres in het centrum van Brussel bijvoorbeeld. “De prijzen voor onze hotelkamers schommelden tijdens de coronacrisis rond de 70 euro, maar dit weekend vragen we bijvoorbeeld 155 euro per nacht”, klinkt het bij het onthaal. “Wij zijn daar niet alleen in, elk hotel heeft zijn prijzen verhoogd.” Dat is volgens Hotel du Congres het gevolg van de energiecrisis, maar ook het resultaat van de stijgende vraag naar hotelkamers.

Een trend die Hotel Concorde in Sint-Gillis bevestigt. “De vraag is bij ons sinds september enorm toegenomen. Begin volgende week zitten we aan prijzen van ongeveer 200 euro per nacht”, klinkt het daar. “Door de energiecrisis betalen wij nu veel meer voor bepaalde diensten. Om maar een voorbeeld te noemen: de prijs voor poetshulp is per maand met 1300 euro gestegen. Wij kunnen dus niet anders dan onze prijzen aanpassen.”

'De vraag naar hotelkamers is bij ons sinds september enorm toegenomen'

Hotel Concorde in Sint-Gillis

Dat de prijzen voor hotelkamers duurder zijn geworden, heeft te maken met verschillende factoren, aldus Yves Fonck, de voorzitter van de Brusselse hotelfederatie. Zijn vereniging vertegenwoordigt negentig procent van de Brusselse hotels. “Als je kijkt naar de kosten waarmee wij vandaag geconfronteerd worden, dan hebben wij geen andere keuze. De prijzen voor gas, elektriciteit… alles swingt de pan uit, en dan spreek ik nog niet eens over de hoge inflatie."

'De energiekosten zijn enorm hoog en dan hebben we het nog niet over de inflatie gehad'

Yves Fonck, voorzitter van de Brusselse hotelfederatie

“Hoe de hotels lijden onder de hoge inflatie? Koffiekoeken die duurder geworden zijn, de wasserij die zijn prijzen verhoogt, een tekort aan katoen wat maakt dat hotels meer betalen voor beddengoed”, zo somt Fonck op.

Brussel (her)leeft

Vandaag herleeft Brussel, en ook dat heeft een invloed op de hotelprijzen. Maar ook het moment van je verblijf speelt een rol. “Hotels kijken ook naar wat die avond in Brussel gebeurt”, zegt Fonck. “Als er een groot evenement is in Brussel, dan zullen de hotels de prijzen van hun hotelkamers verdubbelen.”

BRUZZ neemt vrijdagmiddag de proef op de som: we zoeken voor zaterdag een kamer in het Brussels Gewest. Zaterdagavond is het namelijk Brussels Museum Night Fever, een evenement dat veel bezoekers belooft aan te trekken.

Volgens het zoekresultaat op de boekingswebsite is 77 procent van de accommodaties in Brussel op zaterdag bezet. Er zijn wel nog 150 hotelkamers beschikbaar. Daarvan kan je slechts 10 hotelkamers boeken voor minder dan 100 euro. Deze hotels krijgen op de website een recensie tussen 3 en 7 op 10, niet het hoogste segment in de markt dus.

De Brusselse hotelfederatie bevestigt dat de prijzen dit weekend duurder zijn. “Dat heeft inderdaad te maken met Brussels Museum Night Fever”, bevestigt Fonck.

Toch stijgen de prijzen hier niet zo fors als in andere Europese hoofdsteden. “Kijk maar eens naar Londen of Parijs, dan is het in Brussel nog relatief goedkoop”, vertelt Fonck.

Hotelbezetting

De hotelsector heeft de afgelopen jaren al vaker ups-and-downs gehad. Het begon met de aanslagen in Brussel in 2016. In de daaropvolgende maanden bleven de kamers grotendeels leeg.

Tijdens de coronacrisis was de situatie zo mogelijk nog erger: toen kregen de Brusselse hotels zo goed als geen gasten over de vloer. De bezettingsgraad zakte terug naar 20 procent. "Sommige accomodaties halen zelfs maar 10 of 5 procent”, zo klonk het destijds bij de federatie.

“Vandaag zien we wel dat toeristen opnieuw massaal naar Brussel afzakken”, merkt Fonck op. “In september was er in Brussel een hotelbezetting van 70 procent.” Goed nieuws voor de hotels dus, al zitten ze nog altijd niet op het niveau in 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, Brusselse hotelfederatie, Brusselse hotels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni