Overzicht: welke Brusselaar kreeg al een mondmasker van de gemeente?

© PhotoNews

Op de lang beloofde mondmaskers van de federale overheid is het nog even wachten tot 15 juni. De mondmaskers van het gewest zijn net aangekomen in de Brusselse gemeentehuizen. Welke Brusselaars kregen van hun eigen gemeente al een mondmasker toegestopt? Een overzicht.

Omdat de omstreden federale mondmaskers lang op zich hebben laten wachten, besloten Brusselse gemeenten het voortouw te nemen. Op eigen houtje kochten ze maskers, of lieten ze er naaien om zo hun bewoners toch nog soelaas te bieden. Het merendeel van de Brusselaars kreeg een of twee gratis mondmaskers. De manier waarop, verschilt echter.

In Watermaal-Bosvoorde heeft iedereen een maand geleden al gezichtsbescherming gekregen. “Op 14 mei hadden alle bewoners twee mondmaskers per persoon in hun postbus,” klinkt het bij burgemeester Deleuze. (Ecolo) “We hadden er geen vertrouwen in dat de federale of gewestelijke overheid de maskers op tijd zouden brengen, dus kochten we eind maart al zelf maskers voor onze bewoners. De mondkapjes die we nu hebben gekregen van het gewest stockeren we in een droge kelder van het gemeentehuis voor als er een tweede golf komt.”

In Evere kreeg iedereen op 23 mei twee mondmaskers in de brievenbus. “Het gaat om een totaal van 100.000 mondmaskers die werden uitgedeeld door 100 medewerkers van de gemeente,” vertelt Ridouane Chahid. (PS) “We deelden eveneens mondmaskers uit aan alle handelaars, ook twee stuks per persoon. Daarnaast is er ook een callcenter opgericht voor als er problemen zouden zijn met de maskers of om ze te wisselen.” Evere wacht met het uitdelen van de gewestelijke mondmaskers tot de zomervakantie afgelopen is. "Het is belangrijk dat iedereen een mondmasker heeft wanneer de school opnieuw begint," besluit Chahid.

In Sint-Joost kreeg iedereen op 18 april één masker, mét filter. Die werden in de brievenbus gestopt door gemeenteambtenaren. De mondmaskers van het gewest kunnen bewoners vanaf nu ophalen aan twee afhaalpunten waarvan het adres is gecommuniceerd.

Bewoners van Oudergem konden op 10 april al rekenen op een mondkapje. Ook hier kunnen de gewestelijke mondmaskers nu opgehaald worden via afhaalpunten.

In Sint-Lambrechts-Woluwe zat voor iedereen sinds 22 mei al een masker in de brievenbus. Die werden uitgedeeld door medewerkers van de gemeente. Een deel van de maskers van het gewest werden reeds uitgedeeld, een ander deel dient als stock.

In Ganshoren zorgde de gemeente rond diezelfde datum voor een masker bij iedereen thuis. Wat met de mondkapjes van het gewest? “Ook uitdelen natuurlijk,” klinkt het bij burgemeester Pierre Kompany. (CDH) "Bewoners kunnen ze afhalen van onze distributiepunten."

In Koekelberg kreeg iedereen begin mei een mondmasker in de brievenbus, verstuurd via de post. Wat er met de gewestelijke mondkapjes gebeurt is nog niet duidelijk.

In Sint-Agatha-Berchem kreeg iedereen pas een week geleden een mondmasker thuisbezorgd. “Daar komen nu nog 4.000 extra zelfgenaaide maskers bij voor 65+’ers, en 4.000 kleinere maskertjes voor kinderen jonger dan twaalf jaar,” klinkt het bij burgemeester Joël Riguelle. (CDH) De gewestelijke maskers worden deze week door gemeenteambtenaren in alle brievenbussen van de bewoners gestopt.

Ukkelaars kregen tijdens de afgelopen drie weken een mondmasker in de bus. De maskers die Ukkel kreeg van het gewest worden beschouwd als "reserve".

Alleen 65+’ers kregen van het Anderlechts gemeentebestuur een mondkapje in de brievenbus. “Dat waren er zo’n 15.000,” aldus burgemeester Cumps. (PS) “Bewoners die behoren tot de risicogroep van het coronavirus kunnen een masker krijgen op aanvraag. We kregen onlangs ook 120.000 maskers van het gewest, die worden momenteel naar alle bewoners verstuurd. De distributie zou tegen vrijdag rond moeten zijn.”

In Brussel Stad konden inwoners vanaf 4 mei zelf een mondmasker aanvragen. “Distributie per post was niet mogelijk met 180.000 inwoners,” klinkt het bij het kabinet van Close. (PS) De maskers verkregen van het gewest worden gezien als extra voorraad.

In Elsene dan weer kregen alleen de 65+’ers begin mei een mondmasker. Ook voor het OCMW werd er een lading voorzien. “Alle anderen kunnen een mondmasker aanvragen en het komen ophalen in afhaalcentra,” vertelt burgemeester Christos Doulkeridis. (Ecolo) “De maskers die zijn aangekomen van het Brussels gewest doen we binnen enkele dagen op de post naar al onze bewoners.”

In Etterbeek vervolgens kregen 70+’ers op 20 mei een masker aan huis geleverd. Vanaf die datum konden inwoners ook hun masker komen ophalen in acht ophaalcentra. “In totaal deelden we zo’n 90.000 mondmaskers uit,” vertelt burgemeester De Wolf. "Ook 6.000 ambtenaren kregen een mondmasker. Het prijskaartje van de aangekochte maskers bedraagt in totaal 350.000 euro.” De maskers van het gewest worden deze week op de post gedaan.

Schaarbeek voorzag alleen voor haar eigen personeel een kleine voorraad mondmaskers. De gemeente rekende voor haar inwoners op de mondmaskers van de federale en gewestelijke overheid. Alle inwoners kregen een week geleden een brief in de postbus met het adres van de distributiepunten waar ze hun masker konden afhalen. Er worden momenteel ook mondmaskers voor 65+’ers op de post gedaan.

In Jette kregen de 65+’ers op 13 mei een mondkapje in hun brievenbus. “Dat ging over zo’n 8.000 mondmaskers,” vertelt burgemeester Doyen (CDH). “Alle andere inwoners kunnen vanaf 14 mei hun mondmasker gaan afhalen aan één van de acht afhaalpunten die we hebben opgezet. Dit kan tot en met eind juni. De bewoners zijn hier ook per brief over geïnformeerd. De gewestelijke mondmaskers zijn een goede extra voorraad.”

Molenbeek pakte de mondmaskerproblematiek aan met een stappenplan. In de eerste fase, eind maart, kregen alle 65+’ers een mondmasker. “Dat ging over zo’n 12.000 ouderen,” klinkt het bij het kabinet van burgemeester Moureaux. “Daarbij kreeg ook het OCMW een lading en de scholen voor hun heropening.” In de tweede fase, 5 mei, werd een callcenter opgericht. “Toen konden bewoners een mondmasker komen afhalen op afspraak. De derde fase gaat op dit moment in: “Op 10 distributiepunten kunnen bewoners nu mondmaskers afhalen zonder afspraak. Het gaat om de mondmaskers die we van het gewest kregen.”

In Vorst kregen alle 65+ers "enkele weken geleden" een mondkapje door de bus. “Dat waren er 7.500,” vertelt burgemeester Roberti. (Ecolo) “We hebben ook 4.500 maskers voorzien voor het OCMW. Daarnaast hebben we ook een callcenter opgericht voor iedereen die geen mondmasker kon kopen. Bewoners konden bellen en dan leverden we de maskers aan huis.” Er zijn in totaal 24.000 maskers aan huis geleverd. “Bewoners kunnen nog altijd bellen als ze er ééntje willen.” Ook Vorst stuurt de gewestelijke maskers de komende dagen via de post op naar hun bewoners.

In Sint-Gillis begon de mondmaskerdistributie aan de 65+'ers en kwetsbaren op 24 april. "Ook hier voorzag de gemeente het OCMW van een lading mondmaskers," vertelt burgemeester Picqué. (PS) Op 11 mei werd een callcenter opgericht voor al wie geen mondkapje kon kopen. Bewoners kunnen het nummer nog steeds bellen en hun mondmasker afhalen aan één van de twee distributiecentra. "Alle Sint-Gillenaars kunnen nu ook een extra mondmasker in hun brievenbus verwachten die we van het gewest hebben gekregen," klinkt het verder. "Ook voor voor kinderen jonger dan twaalf. We begonnen vorige week met het verdelen van een extra lading die vandaag wordt afgerond. In totaal hebben we zo'n 48.000 maskers uitgedeeld."

In Sint-Pieters-Woluwe tenslotte kreeg iedereen op 13 mei een "zeer kwalitatief" mondkapje door de bus. "De mondmaskers van het gewest, die veel te laat zijn aangekomen, kunnen door bewoners worden afgehaald in onze distributiecentra," besluit burgemeester Cerexhe. (CDH)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?